Sizi Dinliyoruz: Yorumlarınızı Almak İstiyoruz – Kabin Anket 2024

Sizi Dinliyoruz: Yorumlarınızı Almak İstiyoruz. sorusuna sizler tarafından verilen cevapları aşağıda bulabilirsiniz.

Ayrıca, bu sayfanın en altında Yapay Zeka ile tüm bu yorumların analizini bulabilirsiniz.

  1. Pegasus havayolları tüm art niyetiyle ancak, evrak üzerinde biz haklıyız kurala uygunuz rolünü oynuyor ancak gerçek anlamda bunun böyle olmadığı net
  2. Yüzde otuz beş lerin sesini duyun lütfen çok zorlanıyoruz maddi ve manevi olarak.
  3. Sözde yarıştığımız/geçtiğimiz tüm global şirketler çalışanlarına yeterli ekip veriyor, yeterli dinlenme süresi veriyor, konaklama ve ulaşım imkanlarını sunuyor, yeterli maaşı veriyor, güvenli bir alan veriyor, çalışanlarına kulak veriyor, şikayetlerine önem veriyor, kısacası DEĞER veriyor. Bizde de tutturmuşlar “biz bir aileyiz” varsa yoksa oradan, yukarıda saydığım tüm maddelerin belki de yarısı kadar olanakla hayatta kalmamız ve üstüne üstlük her daim gülmemiz bekleniyor. Senin çalışanın geçim derdiyle iki üç kişi aynı evde kalarak otobüslerde karda çamurda işe gelerek HAVAİST’lere başı düşüp uyuyarak sana istediğin ÜSTÜN performansı veremez, seni dünya standartları seviyesine taşıyamaz! Bunu ne zaman anlayacaklar? Vasıfsız dedikleri elemanlara bu hayatı hak görüyorlar, kendileri hiç yorulmadan neler kazanıyorlar. Biz de anca bekleyelim acaba bize de düşer mi bir pay diye… çok yazık, nerede eski zamanlardaki standartlarımız nerede şimdiki çocukların yaşadıkları..
  4. Uçuş ekiplerini ilgilendiren her safhada toplantılarda ekiplerden birilerinin olmasında fayda var kıyafetten planlamaya yemek seçiminden otel seçimine kadar
  5. 8 saatlik uçuş süresine İstanbul yatıda 10-11 saat istirahat veriliyor. Bu uçuşların sorunsuz geçmesi mümkün değil
  6. Kabin ekiplerinin uçuş sonrası ve uçuş öncesi hazırlık, ulaşım gibi faktörler göz önünde bulundurularak istirahat süreleri ayarlamalı. Gittiğimiz yatılarda transfer süresi dikkate alınmalı ve 12/13 saat gibi istirahatlerin yetersiz olduğu bilinmeli.
  7. Teşekkür ederiz hala birileri tarafından önemsediğimiz görmek çok güzel. Sürekli iş yükü yükleyip ama gerekli şartlar sağlanmadığı için ezilen ekipler için umut ışığımız sizsiniz.
  8. Anket güzel umarım başarılı bir sonuca ulaşır.
  9. Daha adil bir dünya keşke mümkün olsa demek istiyorum. Hayatım boyunca sadece adalet ve adil olmak peşinde koştum. Adaleti ve adil olmayı öğrenirsek hak etmediklerimizin peşinden koşmayı bırakırsak kendimizi layık görmezsek kazandığımız parayı alın teri ve emekle kazandığımızı bilerek karşılığında düzgünce çalışmamız gerektiğini bilirsek her şey kolay olur. Kendimizi layık gördüğümüz yerler için çok çalışmamız gerekir. Daha güzel bir dünya için.
  10. UGS ve dinlenme sürelerinin değerlendirilmesi ve artık muafiyet ile uçurulmamamız gerekiyor
  11. MDS’nin boş günlere sarkması ve yıllık izinlerin veya hastalık izinlerinin aylık 8 günlük iznimizi azaltması saçmalığı üzerinde de sorular eklenebilir. bunun haricinde askerliğini şirkete girdikten sonra tamamlayan erkek çalışanlar aralık girişli ise yıllık izin haklarında kayba uğruyor bu durum beni delirten son damla oldu
  12. Öncelikle Teşekkür ederim.
  13. Madde madde paylaşmak istedim. Aklıma geldikçe yazacağım
  14. – alan nöbetlerinde rotasyon olmalı özellikle kış aylarında birçok farklı destinasyona uçuyoruz. Ben kışın nöbet tutarken beni bir anda sıcak bir ülkeye gönderdiğinde veya tam tersi durumda bir yatıya gittiğimde sıcakta kazak mı giymeliyim ? Soğukta tişört mü ?
  15. – yoğun saatlerde pasaport sıraları ve ekip aracı eksikliği uzun zamandır düzeltilmiyor uçağa geçince bu sefer zaman baskısı devreye giriyor. Ve gecikmesi olduğunda saniyesine neden geciktiniz diye mail geliyor.
  16. Kabin eğitim ayrı baskı. Online eğitimleri 1 ay önce tamamlıyorsunuz , 1 ay sonra direkt olarak sınav olarak başlıyorsun. sınavdan kalırsan son gün sınava giriyorsun. Kalırsan uçuşların alınıyor.
  17. Eğitimler uzun ve sıkıcı. Eskiden online soru bankası vardı oturur çalışırdık, şimdi o da yok. Ve filoda 30 farklı uçak tipi oldu özellikle 330 filoda uçtuğunuzda en az 8 farklı tip uçakla uçuyorsunuz her biri ekipman listesi olarak farklı geliyorum dar gövdeye bambaşka 321’ler bu kadar karmaşık filo içinde ben hangi eğitimi hatırlayacağım ?
  18. – sürekli bir baskı hissi var herkeste grooming boy kilo. Boy kilodan aşarsan direkt sorgusuz sualsiz hemen ücretsiz izne çıkarıyorlar ? Benim ödemelerim kesilen maaşım ne olacak o ay. Uyarılsam eyvallah. telefonunu kullanma bilmem neler farklı hava yolları farklı şeyler geliştirirken biz bunlara takılıyoruz. Aidiyeti sağlamaya mı çalışıyorlar öldürmeye mi anlamadım. Eskiden sizde bilirsiniz Kabinde bu kadar sirkülasyon olmazdı. İnsanlar girmek için can atardı şartları çok güzeldi ekiplerle iletişim güzeldi güzel jestler olurdu. Doğum Günü boşları biz istek yapmadan gelirdi güzel ne varsa hepsi elimizden kaydı gitti. Ama su an hem az maaş çok iş yükü insan muamelesi görmüyorsun. Yetkili sendikanın ne yaptığı belli değil. Bari çantaları satsada maaşa ek bize ikramiye verse en azından para verenlerin parası işlenmiş olur önceden bitcoin alıp yine hiçbir şey yapmasaydı şu an o kârı kabin ekibine dağıtsaydı ömürlük sendika olurdu kusura bakmayın gerçekten ağlanacak halimize güler olduk. Dış meydanlarda oteller bizi sallamıyor artık. Yatı’da Şoförlere bahşiş verirdik. onu bile vermiyoruz durumu siz düşünün.
  19. Sürekli değişen her gün güncellenen prosedürler insanlar yetişemiyor. Güncel kalamıyorsun. 6 ay düzenli kullandığımız bir düzen yok. Daha iç hat servis düzeni yetişmiyor diye defalarca söylememize rağmen yetişiyor deyip kestirip atıyorlar.
  20. – dış harcırah yıllardır aynı. Enflasyon Amerika’da da var bununla ilgili düzenleme yok. Hayır para vermiyorsa kahvaltı yetmiyor otellerde çünkü avrupa’da min restle gidince airport hotel olduğu için çoğu onu da yapamıyorsun.
  21. Ayrıca ben orada vergi verip kendi paramı harcarken maaşımdan tekrar bir vergi ödüyorum yetmiyor yakıt parası deniyor yakıt alırken vergi veriyorum maaşımdan aynı yakıta bir daha vergi veriyorum. En azından bir vergi muafiyeti için bir çalışma olsa bari bir yerden yüzümüz gülsün
  22. Üniformalar konforsuz , sağlığımızdan gidiyor. Grooming bir ton laf ediyor. Ama adı üstünde iş üniforması olduğu ve bizim iş yükümüz fazla olduğundan min. Ekiple uçtuğumuz için genelde yıpranma payı çok fazla oluyor. Şirketten isteyince parasını ver Vakko’dan al diyor. Birileri hala samsonite çanta derdinde benim iş kıyafetimi keyfimden eskitmiyorum sadece iş için giydiğim için mesai saatlerinde yıpranıyor. Lütfen tedarik ücretsiz olsun
  23. Ayrıca dış meydanlarda konakladığımız otellerde bazen kokpit ekibiyle birlikte kalmıyoruz. sadece kabin ekibi olarak konaklıyoruz bunun için en azından kabin amirlerindeki ipad’e sadece şirket içi arama yapacak şekilde bir özellik getirilmeli yani iletişim hakkı operasyonel durumlar için ben neden kendi şahsi telefonumu kullanayım ?
  24. Son olarak ulaşım hakkı. Beylikdüzünde oturuyorum Havaist’ler gerçekten çok dolu en azından Ücretini de Biz Verelim güvenli ve sağlıklı ulaşım olması adına her ilçede bir nokta olsun gidelim oradan binelim böylece zaten yetmeyen ekip aracı sıkıntısı da ortadan kalkar. Veya ekip aracı olmayan saatlerde ring desteği sağlanmalı.
  25. Son olarak sizlere çok teşekkür ederim iyi ki varsınız !! Sizi yakın gördüğüm için rahat rahat aklımda ne varsa aklıma geldiği gibi yazdım lütfen kusura bakmayın. En kısa zamanda temsilcimiz olmanız dileğiyle , esenlikle kalın .
  26. Az adamla çok iş yapmaya çalışılacak bir sektör değil emniyet ve güvenliği boş verip müşteri memnuniyetinde yarışılmayacaksa olur.
  27. şirketimizde bulunan CFR (call for roster) uygulamasının hiçbir mantığı olmamakla beraber kabin ekiplerini zor durumda bırakmaktadır. insanlar uçuş gerçekleştirdiği gün CFR aramak derdine düşüyor, ailelerine arattıyor ve arayamazsa uyarı alıyor.ve adeta sürpriz yumurtadan ne çıkacak edasıyla CFR arıyorlar. bu uygulama kalkmalı. aylık yayınlanan uçuş programına etki etmekle beraber, moral motivasyon düşürmektedir. aylık programın yayınlandığı gibi bittiği aylar daha verimli geçmektedir.
  28. 8 saat ve üzeri uçuşların ve Er boşlarının alınması programlardaki yoğunluğun artmasına sebep olarak dinlenmenin mümkün olamayacak derecede uçuşları riskli ve katlanılmaz hale getirdiğini düşünüyorum.
  29. Planlama sorunları minimum istirahatli uçuşlar adil olmayan planlama 77 330 farkları maddi manevi fiziksel yorgunluk eşitsizliği her departmandan mobbing vs
  30. Sizleri izliyorum takip ediyorum yaptıklarınızı ve yapmak istediklerinizi farkındayım umarım, havayı Sendikasına korku imparatorluğu yıkılır ve yerine yetkili sendika siz olursunuz
  31. Merhaba,
  32. İlk şirketim SunExpress den sonra Ajette kabin amiri olarak görev almaktayım. Daha önce hiç 7 gün üst üste uçuş yapmamıştım. Ve uçuşa elverişli değil isek not fit girişi yapıyor idik burada öyle bir uygulama da yok, tamamen kendimi kapana kısılmış gibi hissediyorum. O kadar yorgun gidiyorum ki uçuşlara tek motivasyon ve enerji kaynağım değerli ekiplerim. Ben gerçekten insanları, yolcuları, ekipleri çok seviyorum bu mesleği o sebeple icra etmek istiyorum. Ama bu kadar yorulmak istemiyorum. Min. 7 gün off (hatta min.da verildiği ve resti içeren 7 gün kalıyor 5 gün off)ile bu iş maalesef yapılmaz ev nöbetlerim alan nöbetine çevriliyor, git gel uçuşlarım sürekli 4 bacak oluyor. Program çıktığı gibi kalmıyor. Ajett smart filodayim, smart filodaki her amir aynı dertten müzdarip, çocuğu olan da, yalnız yaşayan da, kesinlikle hiç birimizin sosyal hayatı yok, operasyona başlayalı 1 yıl olacak. Herkes istifa etmeyi düşünüyor. Herkesde kronik yorgunluk oluştu. İnsanlar istifa etmemek için ücretsiz izin istiyorlar, verilmiyor (bende dahil).Tek ümidimiz yıllık izin onu da doğru düzgün verirlerse..
  33. Arka arkaya gece başlayan ve ertesi gün erken saat seferlerin olması
  34. Boş gün talepleri dikkate alınmalı, istirahatler boş günlerin üzerine bindirilmemeli, bos gün ile gece yarısı başlayan mesailer ustu üste bindirilmemeli
  35. Yetkili sendika olduğunuzda, aynı tarzda anketleri yapmanız ve bunu bize yayınlamanızı talep ediyorum. Üyeniz olarak her uçuşumda neden size üye olmalıyız adı altında sunumlar yapıyorum, ama insanlarda gözlemlediğim şey, sendikadan çıkarsam yarın başıma bir şey gelirse beni direk işten atarlar, mimlerler, açık ararlar. Yoksa mevcut yetkili sendikadan memnun olanın akli dengesinde sorun var demektir. Ya da işi hariç hakkını arama davası gütmeyen bir kesimdir. Bir de şirkette kabin kokpit arasında güven faktörünün yeniden sağlanması hususunda açıklamaların artırılması ve o güvenin tekrar kurulması sağlanmalıdır. Gözlemlerim bu yönde umarım faydalı olacaktır.
  36. Bir sonraki anket hava-sen i başka kişilere nasıl daha çok duyurabiliriz üzerine kişilerin fikrini almak üzerine olabilir.
  37. Dar gövde uçuşlarında birden fazla tecrübesiz kabin ekibi (F sınıfı) planlanması. 5 kişilik bir kabin ekibinde bir kişinin daha ikinci uçuşu iken diğer kişinin yalnızca 2 haftalık tecrübesi olabiliyor. Ev nöbetinde ek protokolle mesai başlangıcından en az 120 dk önce aranma şartı varken planlama bunu zaman zaman 90 dk olarak uygulayabiliyor. 24 saat tebliğ kuralı türlü istisnalar uydurularak işlevsiz hale getiriliyor. Yatılarda minimum istirahat ile aynı günün akşamında tekrar mesai açılması. Bazı yoğun dönemlerde mazeret iznimizin kullanılmasına izin verilmemesi. Uçak içi kabin memuru personel sıcak yemeklerinin plastik kaplarla verilmesinin sağlığımız üzerindeki düşündürücü etkisi.
  38. Ekip planlama ne zaman rapor alsak ertesi gün sabah 5-6 da başlayan mesaileri yapıştırıyor. Üst üste rapor almamız istenmiyor. Rapor aldık mı hemen görüşmeye çağırılıyoruz. Mesela ben geçen sene ücretsiz izin bir ay aldığım için 6. Seneyi doldurmuş bir km olarak 2024 yılında sıfır yıllık izinle uçuruldum. Bunun ne kadar yasal olmadığını zaman yönetimiyle tartışsam da bir sonuç alamadım. Biliyorum ki bu şirkette hiçbir şey değişmeyecek. Hak kayıpları mobbingler rapor alma korkuları hep yaşanacak ve sağlığımız elimizden gidecek.
  39. İstirahat süreleri yatı süreleri çok kısa. Yorgunluktan/hastalıktan rapor aldığımızda da cezalandırır gibi boş günlerimizi alıyorlar
  40. Genel olarak yatı görevlerinde deboarding sonrası cleaning de beklendiği için 30 dk yetmiyor. Yatıda minimum rest, transfer hotel check-in evrak işleri odaya geçmeyi de düşünürsek yeterli olmuyor. Uzun iç yatılarda 5 6 gün uçmamız gerekebiliyor. Yatıda boş bir gün bırakılıp 6 gmt uçuş verilse ardına uygun olacağını düşünüyorum. Ayrıca night flight görevlerinde extension sure için ekibe sorulması gerektiğini düşünüyorum.
  41. Para istemiyoruz, dinlenmek istiyoruz!
  42. Boş gün sonrası CFR planlanmamalı. Belirsizlik gerçekten zihinsel yorgunluk yapıyor. Ayrıca sabah imza atılınca hiç uyuyamıyoruz.
  43. Ev nöbetinden uçuşa yetişmek araç olmadığı için zor , eğer görev belliyse ev nöbetinin başlamasından 1 saat önce tebliğ edilirse süper olur.
  44. Üst üste en fazla 2 gün – lokal 03.00-06.00 arası uçuş görevi verilmeli
  45. Ekip aracından yararlanmak için motor kapatma süresi değil , mesai bitimi süresi ele alınmalı
  46. Arka arkaya gece uçuşları yaptıktan sonra ; örnek iki yada üç gece uçuşu sonuna sabah 3:45 Z uçuş yazılması son derece uçuş emniyetine aykırı bir durum. İki üç gece uçuş yapıp sabah 7-8 de uyurken, 3. Gün o saatte işe gitmemiz gerekiyor.
  47. Başka bir konu, bazı uçuşların İBB’yi tabiri caizse taciz ediyor olması. Uçuş öncesinde 8 saat uyumamız gerektiğini biliyoruz fakat IBB sonrası 00:30 zed 1:30 zed gibi uçuşlar olması boş günümü evde harcamak zorunda bırakıyor ki bu durum çok adaletsiz.
  48. Diğer konu daha yeni yaşadım 4 bacak konusu. Uçuşların hepsi 1 er saat ve bir uçaktan inip pasaporttan geçip diğer uçağa geçmek zamanla yarışmak demek. HİÇ BİR EKİP ÜYESİ YEMEK YİYEMEDİK. SABAHTAN BERİ TUVALETİM OLMASINA RAĞMEN TUVALETE GİREMEDİM. İNSANLIK DIŞI bir uygulamadır 4 bacaklar !!!
  49. Bana OCR planlandığında bir ay öncesinde sebep belirtilmeden bu planlama yapıyor. Bu sebepten ötürü bir kaç sefer başıma geldi çünkü stres yüzünden mide ve bağırsak problemleri yaşamaya başladım. Şirketin üzerimizdeki yarattığı MOBBİNG hissi aşırı fazla. 8 yıldır şirketteyim ve girdiğim günden beri gelecek kaygısı taşıyorum. Okunacağını bilsem daha da yazarım ama bu kadar yeter sanırım.
  50. İş yükü sürekli arttırılıp hala minimum kabin ekibiyle uçuyoruz. Madem iş yükü yolcu memnuniyeti açısından artırılmak isteniyor o zaman bu işleri yerine getirebilmemiz için ekstra kabin memuru da bütün uçuşlara verilmelidir. Dört bacak uçuş yapmak insanlık dışı bir uygulamadır ve biz insanız, robot değiliz. Sürekli servis talimatı değiştirilmektedir ancak değişen bu talimatlar uygulanabilir ve sürdürülebilir değildir. Talimatlar oluşturulurken kabin ekibi de düşünülmeli ve fikirleri alınmalıdır. Grooming sürekli taciz eder modda çalışmaktadır ancak standartlara uymamız için hiçbir yardım yapılmamaktadır her şeyi kendi cebimizden karşılamak zorundayız.
  51. Yaz kış izinlerimizi aktif kullanamıyoruz tatiller bile 5-6 gün oldu koşuşturmacayla geçiyor sonra yine işe yorgun dönüyoruz.
  52. Uçuş değişikliği oraya atadım ekip sayısını azalttım bir kişi aldım bir kişi verdim fazla ekip sayısı ile uçmak lütuf gibi oldu az yolcu da neden uçulmuyor nöbette artık ekiplere görev atıyorlar bu maili tamamla bu eğitimi bitir orda bile boş oturmak dinlenmek imkansız alan nöbeti yer personeli gibi mesai harcamakla geçiyor sunuma katıl eğitime gel belki 3 saat sonra göreve atanabilir memur birde dinlenecekken beyin yorgunluğu.
  53. Min 4 kişi uçmak istemiyorum. Sürekli görev değişikliği istemiyorum.
  54. Ekip terminaline vardığımda apron okuttuğumda +30 mesai kapaması istiyorum ben arabama bindiğimde istirahatim 1 saati geçiyor nerdeyse 21:00 motor kapama araca binme 22:00
  55. Uçan anneleri destekleyen bir şirket modeli istiyoruz. Evet 2-3 yaş arası 40 saat program dökülüyor ortalama 6 uçuş. Ancak bir uçuş iptal olduğunda ya da gidemediğimizde yerine yine bir uçuş yerine üç uçuş tebliğ ediliyor. 2-3 yaş arası 50 saat ise tam bir fiyasko. Yarım maaşı kabul ediyoruz ancak o maaş üzerinden sigortamız yapılmıyor. Yine 15 günlük sigorta yapılıyor. Yani koca bir yıl çalışıp sadece 6 ay sigortamız işliyor. Eğer yatı kesintisi istiyorsanız başta istemezseniz bir daha hakkınız yok. Çocuklarıyla hayatta kalmaya çabalayan bir anneye daha çok yardımcı olunmalı..
  56. Amerika veya diğer er lar öncesine bazen 4 bacak bazen gece başlayan git gel veriyorlar dinlenemeden Amerika gibi uçuşlar yapıyoruz çok yoruluyoruz
  57. Türkiye’mizin en güzel şirketlerinden birinde çalışıyoruz. Haklar alınmadan dürüst adil bir çalışma ortamında insanların hakkı verilse çalışan daha samimi daha güzel çalışır. Peygamberimiz ne güzel demiş (s.a.v): çalışanın hakkını alın teri kurumadan veriniz. Şirket çalışanların talebi inşallah dikkate alınır ve ona göre düzeltmeler yapılır.
  58. Minimum istirahatli, Dört bacaklı uçuşlar, açık mesailer, uzun git gel seferleri azaltılmalı.
  59. Değerli olduğumuz hissetmeye ihtiyacımız var ekip olarak, birliğe beraberliğe, mutlu ekip mutlu yolcu…
  60. Bizi yoran bazı farklı konular mevcut. Uçak içi arıza sebepli ek iş yükü yaşanması. ( Fırın, Airchiller arızaları ). Aeroflot dan kiralanan uçakların servis tipimize uygun olmaması ve bu uçakların zorlu uzun uçuşlara verilmesi. (SFO gibi) Yetersiz kabin ekibi sayısına dikkat çekilmeli.
  61. Pandemi süresince, olağanüstü durumlar yalanması sebebiyle uygulamaya alınan tadil protokolü, artık olağanüstü bir durum kalmamasına ve pandeminin bitmesine rağmen hala yürürlükte olması mantıksız geliyor. Ayrıca mesai süreleri ve hesaplamaları ile ilgili yayımlanan dokümanları anlamak için tercüman gerekiyor. Aynı zamanda aynı konuyla alakalı sadece bir doküman yok. FTL ye göre tutmadığını düşündüğünüz bir uçuşu tadil protokolüne göre tuttuğu söylenip uçuşa gönderiliyoruz.
  62. Sürekli daha kötüye giden bir sistemin içerisindeyiz. İşimi çok seviyorum ancak artık gerçekten çok yorgunum.
  63. Kendimi değersiz hissediyorum. Şirketimin bize yeri her an doldurulabilecek gözüyle bakması öyle hissettirmesi üstümde baskı yaratıyor. Teknik imza parası alıyor biz almıyoruz. TGS yaz zammını önce alıyor biz almıyoruz. Demek ki çok da önemli değiliz. Önemsenmiyoruz. Üstümüzde deneniyor her şey, yeni düzen servis değişiklikleriyle sağlığımızdan oluyoruz. Maaşımızın bir olayı kalmadı eridi gitti. Thy’de çalışmak artık bir ayrıcalık değil.
  64. -Minimum istirahat suresi yetersiz
  65. – Ekstra kabin memuru verilerek planlanan uzun git gel seferleri çok ağır. Ekstra memur benim yorgunluğumu maalesef almıyor.
  66. – Yeni servis uygulaması çok ağır
  67. Aylık programda planlanan uçuşları yapmak oldukça zorlaştı. Er seferi önüne planlanan nöbetlerden verilen uçuşlar tüm programı alt üst ediyor. 
  68. Bunun dışında son seferimde başıma gelen şey çok sık yaşanmaya başları. Seferin uçak tipi değişti A330 oldu ve bende B77 var. Bunu fark edip evdeyken aramama rağmen bir değişiklik yok , siz gelin cevabını aldım ve terminale gittiğimde başka bir sefer planlandığını söylediler.
  69. Amerika uçuşlarının istirahatinin 24 saat olması hiç yeterli olmuyor. Min 36 saat olsa en azından seferin üzerine iki kere uyuyabilir ve daha dinlenmiş bir şekilde seferlerimizi icra edebiliriz.
  70. 1. İstirahat Süreleri: Uzun süreli uçuşlar sonrasında dinlenme sürelerinin artırılması ve daha esnek istirahat düzenlemelerinin yapılması gerekiyor. Mevcut düzenleme, hem fiziksel hem de zihinsel olarak yeterli toparlanmayı sağlamıyor.
  71. 2. İş Yükü ve Planlama: Kabin ekibinin maruz kaldığı iş yükünün, özellikle yoğun uçuş dönemlerinde dengelenmesi için daha etkili planlama yapılmalı. Ekip üyelerinin performans ve sağlık açısından desteklenmesi önemli.
  72. Ben kendi işimi, mühendisliği bırakıp buraya gelmiş bir gencim. 2 yılda Hayattan soğudum maalesef. Deneyimli iş arkadaşlarım elden giden haklarımızı anlattığında çok üzülüyorum gerçekten. Ben bırakıp gidicem belli ki, ama umarım kalanlar için şartlar iyileşir. İyi çalışmalar dilerim.
  73. Yeri geliyor hasta, yeri geliyor yorgun oluyoruz. Nihayetinde insanız… fakat nasıl bir algı oluşmuşsa, evden çıkacak kadar hasta olsak dahi alana güç bela gelerek yanlış bir değerlendirme olmaması adına uçuş hekimliğinden rapor almak durumunda kalıyoruz. Hatta, ay içindeki boş günlerimize önemli planlar yapabiliyoruz. Bu gibi durumlarda boş günlerimiz alınmasın diye hasta halde uçuşlara geldiğimiz bile oluyor. Bunun gibi birçok vaka ile karşılaştığım için paylaşmak istedim.
  74. Arka arkaya verilen 01.00 05.00 lokal arası uçuşların kabin ekiplerini nasıl etkilediği
  75. Özellikle Türk Hava Yolları ve yetkili sendikanın SHGM olmasa da yabancı denetleyici kuruluşlar tarafından derhal denetlenmesi gerekmekte. Hem mobbing hem de yorgunluk, düzgün planlayamama problemlerine üst düzey yetkililerin el atması gerekmekte.
  76. Ardı ardına gece uçuşları ve gece uçuşundan sonra diğer gün sabah erken başlayan görevler çok büyük sorun oluyor uyku ayarlaması yapılamıyor
  77. Özellikle kabin ekipleri korkularından arındırılıp kendileri için daha iyi çözümler üretecek sendika çatısı altında birleşmeye ikna edici şekilde çağırılmalı
  78. Er dinlenmelerinde yerel gecenin değil rosterdaki minimum dinlenme süresindeki saatin uygulanması çok daha iyi olur herkese eşit şekilde planlama yapılması çok daha etik olacağını düşünüyorum bazı arkadaşlarımız alana 3 kere gelirken 777Q sınıfı arkadaşlarımız gibi kimisi 12-14 kere alana geliyor bu sebepten dolayı daha fazla yolcu ile karşılaşıyoruz ve hasta olma ihtimalimiz çok daha yüksek oluyor
  79. ER ara meydan istirahatleri 48 saat olmalı ve ER dönüşü ana üs istirahatleri 72 saat olmalıdır.
  80. Gece uçuşlarından sonra, bir sonraki gün gece uykusu alınması amacıyla 09:00 L öncesi imzalı görev planlaması yapılmamalıdır.
  81. 7 gün üst üste uçmak istemiyoruz, boş günlerden sonra lokalden önce uçuşa gitmek istemiyorum, yıllık izin ya da bos gün öncesi gece 23 23.30da biten görev istemiyorum
  82. Uçuş limitlerimizi belirleyen FTL prosedürü çok uzun ve karmaşık. Kimse FTL’e hakim olmadığı için kimse uçuş limitlerinden emin olamıyor ve limit üstü de olsa uçuşa gitmek zorunda kalıyor. FTL sadeleştirilmeli ve yoruma açık ya da iki anlama da gelebilecek kavramlardan arındırılmalı. Açık kısa ve net bir uçuş limit prosedürüne ihtiyacımız var.
  83. Planlamalar dengesiz ve verimsiz yapılıyor. Ay içinde bir hafta sürekli limitlerde uçarken ertesi hafta çok az uçabiliyoruz. Uçuş yoğunluğunun ay içine daha homojen dağıtılması gerekir.
  84. Planlama departmanları tarafından uçuculara ciddi bir mobbing uygulanıyor. Uçuş ekipleri limit içi ya da dışı olduğuna bakmaksızın ceza korkusuyla her uçuşa gidiyor.
  85. Planlama süreçleri hiçbir aşamada şeffaf ve adil değil. Planlamada torpil ve adam kayırma var. Bazı insanlar hep güzel uçuşlara giderken bazı insanlar hep kötü ve riskli uçuşlara gidiyor. Uçuşlar sadece saat ve bölge bazında kategorilendirilmemeli. Bazı uçuşlar yolcu profili, yatı meydanındaki şartlar, gidilen ülkenin durumu gibi faktörler sebebiyle çok zor olabilirken bazı uçuşlar aynı sebeplerle çok kolay olabiliyor. Bunların ayrımı yapılıp planlama süreçlerinde göz önüne alınması gerekir. Örneğin bir Talin seferiyle Paris seferi kağıt üzerinde aynı gibi dursa da pratikte çok farklı zorluk seviyelerinde uçuşlar.
  86. uçuş planlamalarında havalimanı ve istanbul trafiğinin şartları göz önünde bulundurularak planlama yapılmalı. Çoğu zaman istirahatimiz yolda geçiyor ve minimum istirahatle uçuşa geldiğimizde yeterince dinlenmiş olmuyoruz.
  87. 1.30 saat altı seferlere su dışında servis yapılması çok saçma ancak bunun bi de sıcak servis olması resmen başka şirketler personelleri tarafından acınacak hale düşmemizi sağlamaktır. Dünya standartlarının ne kadar gerisinde olduğumuzu da gösterir
  88. Yoğun uçuşlarda kaybettiğimiz sağlığımızın sonucunda verilen istirahat raporlarının bittiği gün, derhal 5 dakika sonrasında uçuş planlaması yapılmakta. Ve hatta istirahat raporu tarihleri içerisinde uçuşa gitmek üzere ekip aracında ya da alanda bulunuyoruz.
  89. ER boşları ve görev planlamalarının ekiplerin dinlenmesi için uygun aralıklarda yapılması elzemdir. Minimum dinlenme ve minimum ekiple maximum verim almaya çalışmak işgücü sömürüsünden hallicedir.
  90. İyileştirilme yapılması noktalar:
  91. Minimum restler
  92. Yatı için gittiğimiz yerde minimum rest yapıp 4 bacak yapmak sonra tekrar minimum rest ile bir 4 bacağa daha gitmek ve bu seferlerin sabah başlangıcı olması
  93. Bunları bildirdiğimiz de sanki suç işlemişiz gibi yapılan tepkiler ve ardından diğer ay programında daha da kötü uçuş süreleri ve başlangıçları
  94. Bir şeylerin değişeceğini düşünmüyoruz..
  95. Aidiyeti azaltan her şeyin altına imza atan şirketle bu yaptırımlara ortaklık eden sendikadan bunaldık. Bu bunalım bile yorgunluk doğuruyor bence
  96. Ftl acilen kalkmalı bizlere asla uygun değil, zorla uyumlandırılıyor. ER boşları geri gelmeli dinlenemiyoruz. Bos gun sonuna 00.05 lokal imzali gorev atamasi yapiliyor terbiyesizlik baska birsey degil. 4 bacak ucus ist havalimaninda ekipleri yorgunluk anlaminda mahvediyor. Zindelik farki dalik cok dusuk. Havalimanina varis/cikis çok ciddi zaman aliyor. 12 saate bir ucus bu havalimani için asla uygun bir planlama degil.
  97. Esb Base e gelen amir Arkadaşlarımız bu ucusa gitmem , mazeret alirim rapor alirim gibi söylemleri ekip odasinda cok tekrar etmekteler ve uçuş secme, amir secme, gibi durumlar fazladır bu durumun önüne nasil gecilir inanin bilmiyorum konuyu planlama ile de baskanlığım ile de paylastim cunku gercekten çalışan kişiler görülmemektedir ve tebliğ sayılarının sınırlandırılması konusunda paylaşımda bulundum Amir olarak zihnimin acik olmasi gerek, ama tecrübesiz 2 adet F siniflariyla 4 bacak planlanmasi sınırlandırılmalıdır. Fatigue Report maddeleri sadeleşmeli çoğu arkadaşımız yorgun oldugu icin doldurmakta üşeniyor. Ucus saatinden cok sektor sayisi fazlaligi operasyonlari standart biçimde uygulamamızdan alıkoyuyor. Ajet operasyonu ile biz amirlerin yükleri daha da artmıştır bu yuzden 4 bacak uçuşların ayda mutlak sınırlandırılmalıdır ve ust uste bir amir 4 bacak uçmamalıdır.
  98. Umarım yetkili sendika sizler olursunuz ve daha adil insancıl yaşantımız olur
  99. Çalışanların sağlık sigortaları iyileştirilmeli , aileleri ve çocukları ile vakit geçirmeleri için de boş zamanlar planlanmalı sadece yatmak uyumak amacıyla boş gün verilmemeli. Hafta Sonu mesai leri karşılıksız olmamalı. Çalışan ailelerine bu yoğun çalışma karşılığında daha güzel maddi manevi imkan sağlayabilmeli. Bir sene boyu binlerce yolcuyu taşıyan emek veren çalışan senelik izinde ailesi ve çocuklarıyla birlikte tatile gitmek için uçakta boş yer bekleyip, uçağa alınamayıp mahcup duruma düşürülmemeli. Memlekete gidip gelen çalışanlar uçakta yer olmadığı için eşimi çocuğunu geride bırakmamalı “ baba beni niye uçağa almadılar biz burada mı kalacağız “ diye ağlayan çocuğunu geride bırakıp uçuşa gelen personel bedeni dinlense de dikkati yerinde olabilir mi ? Diş sağlığı için herhangi bir kapsayıcı sağlık sigortası anlaşması olmayan bir %35 çalışan dişlerini yaptıramadan nasıl güzel gülümseyebilir ? Kabin ekibi bu kadar ezilmemeli değersizleştirilmemeli. Yolcu , planlama , ik bütün birimler tarafından çevrelenip zorbalığa maruz bırakılmamalı. Aksine tüm birimler tarafından sahiplenip destek görmeli ve övülmelidir ödüllendirilmelidir. Çünkü hak etmektedirler. Herkes tarafından açığı aranan, hakları git gide azaltılan bir birim olmaktan çıkmalı.
  100. Brifinglerin mesai saatinde başlaması gerektiğini düşünüyorum. Bazı arkadaşlarımız 1 saat önceden geliyor. bizde mecburen erken gelmek zorunda kalıyoruz çünkü buna dair net bilgi yok. Yerde çalışanlar sabah 09.00daki mesaisine son dakika bile gelebiliyorken bizim yarım saat erken gelmemiz gerekiyor ve brifing başladığı için mesaimize başlıyoruz. Brifing için mesai başlangıçlarının en az 15-20 dakika geriye çekilmesi gerekiyor ve tam olarak mesai saatinde brifingin başlaması gerekiyor. Şu anki şirketimden önce Qatar Airways’te kabin memurluğu yaptım ve tam olarak dediğim gibiydi. beni psikolojik olarak en çok etkileyen şey ise boş günümün ardına gece 12 de uçuş verilmesi. Benim boş günüm uçuşa mental ve fiziksel hazırlanmakla ve uçuş öncesi gerekli uykuyu sağlamakla geçiyor. Gün boyunca boş gün vaktimin çalındığı hissiyatını atamıyorum.
  101. Şirketin çalışanları sadece robot olarak görmesi insanı mutsuz ediyor. Sendikanın sahip olduğumuz tüm hakları elimizden kaybettirmesi ve olumsuz bir durumla karşılaştığımızda yanımızda durmayı bırakın konuya hakim olmamaları çok üzücü, yolcuların bizlere karşı tutumları ve prosedür uygulamaya çalışırken bizleri tehdit etmeleri ve biz kuralı uyguladığımız için acaba şirket yanımızda durur mu düşüncesi arasında kalmak mesleğimizi yapmamıza engel olmaktadır.
  102. bu yaptığınız çalışmayı çok değerli buluyorum. işle ilgili yapılacak aksiyonlar o işi yapacak insanlara sorulmalı ve fikirleri alınmalı diye düşünüyorum. bir sendikanın üyesine sormadan, fikrini umursamadan kafasına göre haklarını kişinin çalıştığı şirkete devretmesini mantıklı bulmuyorum. bu anketteki sorular çok değerliydi. benim için yorgunluk, istirahat ve bunların getirdiği sağlık kaybı en önemli konular. maalesef bunun yeteri kadar ciddiye alındığını düşünmüyorum. bu tarz anketlerle gerek istirahat, yorgunluk, servis konsepti, izin süreleri, sosyal imkanlar gibi çeşitlendirilebilir. emeğiniz ve vaktiniz için teşekkürler.
  103. Sendika olarak size inanıyoruz, ekip planlamanın yaptığı programlar çok acımasızca 2 er boşuyla ardı ardına 3 er yaptırıyorlar
  104. Sendika olarak yeni ve eski kabin memurlarıyla kendinizi göstermenizi rica ediyoruz. Sizlerden haberleri olsun. Gelin, ziyaret edin, konuşun, iletişim kurun. Sendika hakkında korkulmaması gerektiği hakkında bilgilendirin. Daha aktif bir şekilde faaliyet göstermenizi sizlerden rica ediyorum. Böyle bir çalışma yaptığınız içinde ayrıca sizlere teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.
  105. Avrupa dillerinden birini bilen ekiplerin sürekli aynı destinasyonları yapması, ekibin yatıya dil bilenin ‘efektif’ kullanılması düşünülerek geri döndürülmesi.
  106. Düzensiz destinasyon planlamaları, kimilerinin sadece ABD veya Asya’ya kimilerinin sadece Afrika’ya gitmesi.
  107. Emeğiniz için teşekkürler
  108. ER uçuşu öncesi herhangi bir gecikmeye sebep olan uçak arızası, hava şartları vb. durumlarda mesai 17 saate kadar uzatılabiliyor. Bu durumda tüm ekibin motivasyonu düşüyor, uykusu geliyor ayrıca ekip, gecikmeye sinirlenen yolcular yüzünden yoğun stres yaşıyor. Bu gibi durumlarda ekip değişikliği yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla.
  109. Hiçbir havacılık sendikası havalimanı gibi 7/24 operasyon gerçekleştirilen bir yerde ulaşılamaz olamaz. Motor durduktan sonraki 30 dk yeterli değildir. 12 saat minimum dinlenme olamaz, olmamalı. 4 bacak uçuş ve uzun bekleme süreleri olamaz, olmamalı. İbb ye giren dinlenme süresi boş günün anlamını ortadan kaldırmaktadır. Kendi boşumu da dinlenmeye ayıracaksam yaşamın ne anlamı kalır ! Sürekli eğitim atanması ve boş günlerimizde dahi eğitim yapmak zorunda kalıyor olmamız 2 yılda bir verilecek 1 gün boşla telafi edilemez.
  110. Öncelikle böyle bir anket için teşekkürler. Bizler yorgun olmadan adaletsizlik olmadan işimizi yapmaya çalışan, çok fazla sıkıntıya rağmen işini en iyi şekilde yapmaya çalışan memurlar olarak sendikal haklarımızın en iyi şekilde temsil edilmesini istiyoruz. Konuşulacak, tartışılacak bu kadar konu varken ses çıkarmayan sendikayı istemiyoruz.
  111. Öncelikle mesai saati biter bitmez istirahate geçemiyoruz bu bilinmeli, eve gidene kadar ve alan gelene kadar çokça zaman geçiyor.
  112. Kurallar minimum süreyi gösteriyor yani daha fazla olabilir ama en ez bu kadar olabilir diyor ancak programlar minimum olmak zorundaymışız gibi çıkıyor.
  113. 11 senedir uçmaktayım. Bu kadar yorulduğum başka bir sene hatırlamıyorum. İnsanların birbirine tahammülü azaldı. Sebep insan biyoritmini görmezden gelen ve sağlığımızı tehlikeye atan uçuş programları. Ya hep erken uçuş ya hep geç. İstirahat yeterli olsa vücut buna da alışır. Adil ve baskı hissetmediğimiz bir yönetim istiyoruz. Gerçek ihtiyaçlarımızı bilen ve sesimiz olan bir sendika ile çalışmak istiyoruz. Anket için teşekkürler
  114. Soylenecek çooook sey var. Fakat yorgunum. Hic bir sey degismiyor..
  115. min istirahat yeterli değil, istanbul sartlari goz onune alinmiyor havaalani her yere en az 1 saat mesafede (iyi ihtimal) 330da eksik calisiyoruz, sri lanka tek bacak fakat 8 kişi yeterli değil arkadaki 2 numaraya o kadar yazik oluyor ki.. bu ve bunun gibi her uçuşta, git geller dahil. Full ucakta +1 trolleyi oluyor ka1 yardim etmiyorsa vay o memurlarin haline.. imza paramız verilmedi, yurtdışına bakılınca biz en dusuk maasi alan sirketiz. Haklarimiz her gecen gun azaliyor. Ayrica kabin ekipleri mutsuz! Hakkimiz sürekli olarak yeniyor üstelik bu koca sirkette isini hakkini vererek tek yapan departman bizleriz! Tgs yolculari asagiliyor, kiriyor, bozuyor biz ise sinirli gergin yolcuyla saatlerce basbasa kalip onlarin gerginliğini kizginligini toparlamaya çalışıyoruz!!!! Bize melaminde sağlıksız yemekler yukleniyor dogru duzgun bi yemek bile cok goruluyor sonra kilo kontrolu! Ucaga makarna pilav yükleyip sonra kilo kontrolu yapamazsiniz!!! Son 2 yılda 10 kilo aldim normal mi?! Gece 3te makarna yiyoruz. En iyi kabin ekibi olma plani, ekip fazlalasmadikca, ekipleri maddi memnun etmedikce gerçekleşmeyecek. Sirketin anlamadigi konu budur. Once bizi mutlu etmeli ki, biz yolcumuzu mutlu edebilelim!!
  116. İşini severek profesyonelce yapmaya gayret gösteren biri olarak temennim; daha insani çalışma şartları ve robot olmadığımızın bilincinde, çalışandan yana olan bir çalışma düzenine evrilebilmek. Saygılarımla,
  117. Eski kurallardan biri olan uçuş sonrası mesai dinlenme süresinden sonra boş gününün başlatılması kuralı geri getirilmeli. Uçuş başlangıç saatleri ya sabahın en erken saatinde ya da gecenin en geç. Her şekilde bütün ay boyunca gece uykusu alamamaktayım. Gece biten mesai sonrası başlatılan boş günler boş gün değil, istirahat süresidir. Bu bile başlı başına bir uygunsuzluktur. Umudumuz sizde! Sesimizi duysun, duyursun artık birileri.. Severek yaptığımız işimizde artık ayakta duramayacak kadar yorgunuz, tükendik, tükeniyoruz… Birileri ölüyor.. Sebebinin yorgunluk olduğuna eminim ama kanıtlayamam.. Daha kaçımızın ölmesi bayılması boş günlerinde yorgunluktan hareketsiz sadece yatması gerekiyor. Yaptığımız işte daha çok parlayıp kendimizi geliştirmemiz gerekirken; kültür sanat eğitim aktivitelerine zaman ayırmayı bırakın sadece dinlenecek zaman için dilenci oluyoruz iş yerimizde. Ne kadar insani tartışmaya kapalı üstelik…
  118. Minimum ekip yeterli olmamakta, erken başlayan ve gece uçuşları yorgunluğu çok arttırmakta, otopark ringleri ve şoförleri aşırı yetersiz ve duyarsız, yeni iç hat servis düzeni iş yükümüzü aşırı arttırmakta ve uçuş emniyetine aykırı. Aidiyet hissi tamamen kaybolmuş ve şirketimiz “aileyiz” tabiri hiçbir anlam ifade etmemekte. Şirketin diğer tüm birimleri kabin ekiplerine karşı özellikle negatif yönde bir çaba içerisindeymiş gibi tavırlarla ve konuşmalarla karşılaşmaktayız
  119. Cfr yorgun olduğumuz uçuşlarda bir de reserve tanıdıklarımıza aratma derdine düşüyoruz ayrıca yarın bahtımıza ne çıkacak telaşını yaşıyoruz. Sık sık planlama yapılamadığından dolayı da cfr ve nöbet görevleriyle karşı karşıya kalıyoruz.
  120. Yorgunluk yönetimi ve istirahat süreleri ile ilgili sivil havacılık genel müdürlüğü prosedürü hakkında bilgili olmamıza yönelik bilgi paylaşımı yapılırsa daha faydalı olacaktır.
  121. Benim için en büyük yorgunluk özellikle Amerika seferlerindeki yatı süreleri. Uçuş süresine bakılmaksızın 24 saat. Bu newyork için yeterli olabilir ancak LA için asla.
  122. Inanın yazmak yorgunluk konuşmak daha kolay artik.Dinlenmek yargılanmadan dinlenmek Cümleleri bir araya getirmek bile yorgunluktan zor …Havesen son sansimiz sadece bunu bilir bunu söyleyebilirim.Ben 18 senedir uçuyorum Şurada 3 sene sonra emekli olacagim uzuluyorum yeni baslayan arkadaslara bu tempo ile uctuklari muddetce bu isi bizim yaptigimiz sene boyunca yapamayacak olmalarina.
  123. Markanın bizimle temsil edildiğini, vitrininde bizim yer aldığımız söyleniyor fakat her geçen gün artan mobbingler yüzünden yine bizim motivasyonumuz düşürülüyor.
  124. Yaptığı işi bilmeyen insanların koyduğu kurallara uymaya çalışıyoruz fakat ne uçuş emniyeti ne yolcu konforu ne de bizim yükümüze fayda sağlıyor bunlar.
  125. Ekip planlama üzerinde hiçbir yaptırımın olmaması, onların operasyon döndüğü sürece istediklerini yapabilme hakkını veriyor.
  126. Hakkımızı gözeten bir sistem yok diyeceğim ama zaten her geçen gün biraz daha işgal edilen haklarımızdan geriye ne kaldı ki?
  127. Teşekkür ederim
  128. Genel anlamda hep limitlerde uçuyoruz, yüksek maliyetli ekip planlama programlarına daha sonradan haftalık ve günlük planlama birimlerinin elle müdahale ederek programı limitlere kadar zorladığını düşünüyorum. Adil yatı planlaması yapılmadığını düşünüyorum.
  129. Planlamalar çok saçma yapılıyor.Bir insanı 8-9 gün üst üste çalıştırıp 4 boş vermenin bir mantığı olamaz. Dinlenme süreleri asla yeterli değil.Yolcu profilimiz ve servis konseptimiz çok ağır.Çok yoruluyoruz ve dinlenemiyoruz.
  130. Günümüz Türkiye’sinde yönetici kim olursa olsun kim gelirse gelsin sistem içinde koltuk mücadelesine gireceğini adım kadar iyi bilen biri olarak, haklarımın peşinde vermem gereken tepkiyi herzaman vereceğim. Bugün sizin yanınızdayım siz de onlar gibi olursanız yarın sizin de karşınızda olacağım. Maaşımızın ana haber bültenlerinde paylaşılmadığı, insani ihtiyaçlarımızı mesai süresi içinde karşılayabildiğimiz uçuşlarda min ekiple değil max ekiple emniyeti ve servisi karşılayabilmeyi temenni ediyorum. Sizler de min ekip olayını daha çok göz önüne alabilirsiniz. A330 da Afrika’lara bile 8 kişi gidip geliyoruz. A350 de ekonomide 3 kişiye 4 buçuk trolley dağıtmak düşüyor Avrupa git gellerde. Ne ücretlerde gerçek enflasyona uygun artış oluyor ne de yıllardır harcırah tutarı dış hatlarda artmıyor. Sürekli kendi cebimizden harcıyoruz.
  131. Genel olarak
  132. Gece uçuşlarının üst üste planlanması (örn 4 gece üst üste min 12 saat istirahat olacak şekilde , 03.00/04.00 lokal alanda olmayı gerektirecek şekilde uçuşlar verilmesi.
  133. Er öncesi ve sonrası Casablanca benzeri mesaisi uzun , yorucu seferler verilmesi
  134. Uzun git gel uçuşlarında dönüşlerde istirahat süresinin yeterli gelmemesi.
  135. Anket ve emekleriniz için teşekkürler. Söylenecek çok birşey yok ekip terminalinde nöbetlerde veya etrafta şöyle bir tur atıp ekiplere kulak kabartsalar herkesin nasıl bir dinlenme ile geldiğini uyuyamadan ER seferlerine gittiğini art arda sabah çok erken seferlere planlanıldığını özellikle yeni başlayan arkadaşlara zaten bir şey bilmedikleri düşüncesiyle yoğun ve kuralsız uçuşlar tebliğ edildiğini gayet güzel gözlemleyebilirler bakmasını dinlemesini bilene. Tekrar teşekkürler.
  136. Mevcut fazla uçuş sayısından kaynaklı yetersiz uçak, ekip sayılarına rağmen yürütülmeye çalışılan operasyon şu konulara dikkat edilirse hem şirket hem biz çalışanlar açısından daha sağlıklı olacaktır.
  137. 1- En başta Ekip Planlama Başkanlığı
  138. Söz konusu başkanlık THY’de Kabin Hizmetleri Başkanlığına bağlandığından bu yana daha kapalı, adaletsiz, hesap vermeyen, insani düşünmeyen bir birime dönüşmüştür.
  139. A-) Adaletsiz Uçuş Programları
  140. Harcırah temelli program kullandıklarını söyleyen planlama birimi, yatıların bulunduğu torbaları artırarak herkesin her yere eşit şekilde gitmesini sağlamalıdır.
  141. Örnek vermek gerekirse Pakistan yatıları da Uzak doğu grubunda yer almakta, Vietnam, Tayland, Kore vs gibi ülkeler de. Bunlar hem yolcu hem uçuş hem de en basitinden Base de alınabilecek er boşları açısından aynı değildir.
  142. B-) Uçuş Görevini Aksatmayanların Cezalandırılması
  143. Belli başlı ağır, uzun, zor uçuşlara gidenler sistem tarafından sürekli aynı yerlere gönderilmektedir. Bu tarz uçuşlara gitmeyenler (rapor, mazeret izni vs) ise bu tarz uçuşlara gönderilmemektedir. Bu da haliyle görevini yerleştirenleri de o yola sevk etmektedir.
  144. C-) Planlama Başkanlığının Şeffaf, Sorgulanabilir Olmaması
  145. Planlama birimi şirkette ki her birimden ayrılmaktadır. Yaptıkları ve yapmadıkları uçuş atamalarının sonuçlarını bilememekteyiz. Bu kadar önemli bi başkanlığın hesap verir ve şeffaf olması gerekir. Ayrıca belirli aralıklarla (örneğin 6 ay) planlama birimi tüm ekiplere hem şahsi hem sahip olduğu uçak tipi ve sınıfına göre istatistikler atarak varsa bir eksik veya fazla ona göre aksiyon alarak kendilerine karşı güveni sağlamalı ve adaletli olduğunu kanıtlamalıdır.
  146. 2-) KHB ye Bağlı Diğer Başkanlıklar
  147. A-)Yine planlama birimi gibi aslında khb altında çalışan diğer başkanlıklar tabiri caizse kendi başkanlığını ve onun çalışanlarını ezerek kendi başına kararlar almaktadır. Örneğin ürün müdürlüğü, ekiplerden gelen hiçbir öneriyi ciddiye almamakta ve hatta ekiplerin önerilerine ön yargı ile yaklaşarak “ekipler söylüyorsa, işten kaçmak içindir “ gibi davranarak tam tersini yapmaktadır. Ürün müdürlüğü veya diğer müdürlükler, bizlerin neredeyse tüm hayatını geçirdiği, kendilerinin sadece senede birkaç kez seyahat için bulundukları bir yer için bizden gelen istek ve önerileri önemsememektedir. Aynı örnekten gidersek servis düzeninde herhangi bir değişiklik yapılmadan önce şirkette belli bir süresini tamamlamamış herkese mail atarak fikir alınabilir.
  148. B-) Melbusat Başkanlığı
  149. Ekiplerin üniforma konularında çektiği onca sıkıntıya rağmen şirketin ve ilgili başkanlığın sanki bu ürünleri sosyal hayatımızda kullanıyormuşuz ve bunlara kendi maaşımızdan para vermek zorundaymışız gibi davranmaları haksız ve aidiyet azaltıcıdır.
  150. Bunlar gibi birçok konu daha bulabilirim, bunlar son zamanlarda olan aklıma ilk gelenlerdir. Şirkette on yılımı tamamlamak üzereyim. Bugüne kadar herhangi bir konuda (planlama, ürün hizmet konusu vs) hiçbir bilgim/önerim/fikrim alınmadı. Hatta kendi kendime yaptığım önerilere de ne önem verildi ne cevap. En büyük sorun olarak gördüğüm planlama başkanlığı uygulamaları düzeltilirse çoğu sorunun halledilmiş olacağını düşünüyorum.
  151. Şirketimizde uçağa geçiş sürecinin takibi için başlatılan barkod okutma sisteminde eksiklikler var. Brifinge başlarken, ekip aracına geçerken ve uçağa vardığımızda kabin amirimiz barkod okutuyor ipadinden. Fakat uçaktan inerken de bu barkodların okutulması gerekiyor ki mesaimiz bitip hala yolcu teslimi için beklediğimiz durumlar oluyor. Uçaktan çıkıp ekip terminaline vardığımızda da bu barkod sisteminin uygulanması gerekiyor
  152. Şu ana kadar yapılan uygulamaların hiçbir kabin memuru/amiri veya Purser tarafından mantıklı bulunduğunu duymadım. Uygulamalar için kabinin her kesiminden oluşan ekip kurulması ve danışılması gerektiğini düşünüyorum. Z ve F sınıfı özellikle buna dahil edilmeli. Uçak programı en ağır olan kesimlerden olduklarını düşünüyorum. Her ay 4 bacak uçuş yapan sürekli minimum restle uçan ekip üyeleri özellikle onlar oluyor.
  153. Kabin ekipleri bir hata yaptığında hemen savunmalar isteniyor olaylar büyütülüyor. Ama ekip planlama çok büyük hatalar yaptığında hemen birbirlerini kurtarıyorlar hiç bir şey olmamış gibi yapılıyor. Son zamanlarda yaptıkları usulsüzlükler de canımıza tak etti artık.bunları denetleyen hiç kimse olmadığından istedikleri gibi at koşturuyorlar. işe yeni başlayan arkadaşlarımızı kuralları bilmedikleri için tutmayan uçuşlara gönderiyorlar.Sari sendikada zaten onlara çalışıyor.
  154. Üst üste dengesiz ve adaletsiz yapılan atamalardan oldukça yorgunuz.
  155. İşe başladığımdan beri yorgunum minimum restler uçuşa bir sebepten geç geldiğimde nöbete çekiliyorum, yada başka uçuşa gidiyorum ama yinede kredili uçuş tazminatımdan uçuş süresi kadar kesinti oluyor, hasta olup rapor aldığımda ev nöbetinde nöbet başladıktan sonra alınan raporlar geçersiz sayılıyor.Kabin amirleri uçuşu zorlaştırıyor sürekli ekipleri çocuk gibi denetleyip huzursuzluk çıkarıyor, sürekli of pof ve göz belertiyorlar, şirketin kendilerine verdiği yetkiye güveniyorlar, baskı kurarak insan eğiteceğini düşünüyor şirket.Yati dinlenme suresi o kadar kısa oluyor ki otele gidene kadar vakit geçiyor, birde minimum restle sabah uyanıp kahvaltı yapamadan, uykumu alamadan hemde 3 bacak uçusla geri dönüyorum.uçuculuk değerlendirme uhk kodu şirket tarafından arandığında boş gün olarak sayıldığını iddia ediyorlar.
  156. Bir hafta içerisinde iki kere uzatılmış mesai yapmak zorunda kaldım. Planlama konusunda hatalar olduğunu düşünüyorum geçen ay yatıya giderken bizimle Pass ekip geldi ve aynı ülkede yatı yaptık. Biz görevli gidip görevli dönerken onlar Pass gidip görevli döndükleri halde bizden uzun süre yatı yaptılar. Uzatılmış mesaimiz bile daha istanbuldan kalkmadan daha yolcu bile alınmadan SKPK ile tekrar uzatıldı. Kabin amirimiz özellikle çok uzun mesai tutmayacak ekip olarak biz bu seferi yapamayız demesine rağmen biz o sefere gönderildik. İmza saatine kadar istirahat sayılmasına rağmen imza saatinde işe gitmek geç kalmak olarak sayılıyor çünkü birifing için ayırılan yasal bir süre yok. Ekip terminali otoparktan girişimle binaya girişim arasında min 20 dk fark oluyor çünkü ancak park edip servis bekleyip servisle kapıya gelebiliyorum. Ben başlayalı daha 1 yıl olmadı ve en hevesli dönemlerim ama gerçekten çok yoruldum. Boş günlerimde sadece uyuyup evi temizleyip alışveriş yapıyorum. Programda 10 adet cfr vardı 12 gün uçuş planlıydı cfr bir haftanın hiç planlanmadan program dökülmesi doğru gelmiyor. Kısa uçuşlarımı akıp cfr ye çevirip aşırı uzun uçuşlar verildi hep. Denk geldiğinde yabancı havayolları ile çalışan ekiplerle konuşuyoruz er sayılan sefere pass gittiklerinde min 24 saat yatı yapıyorlarmış bizim ekip arkadaşlarımız görevli gittiklerinde bu sürede yatı yapıyorlarlar, Avrupadaki havayolları ile yarışıp aynı koşulları sağlamayarak aşka eşit olamayız ve insana verilen değer azalıyor. Bütün arkadaşlarım aynı yorgunlukta hem emniyet açısından hem yolcu ilişkileri açısından hiç sağlıklı olduğunu düşünmüyorum umarım birşeyler değişir. Teşekkürler.
  157. ISG kapsamında yeni iç hat servis düzeninin değiştirilmesi, min istirahatlerin robotlar için değil insanlar için yeniden planlanması, planlanan programın yapboz gibi sürekli olarak bozulup tekrar planlanmaması, havuz denilen saçma olayın kaldırılıp karma bir düzende her çalışanın farklı destinasyonlara planlanması çalışanın verimini oldukça arttıracaktır.
  158. Erken başlayan 2-3 zet uçuşlar, çift boş gün sonrası sürekli erken başlayan mesailer, yatıların ve er planlamalarının adil dağıtılmaması yorgunluğu katlamaktadır.
  159. Öncelikle eşitlik, farklı bir birime ekonomik anlamda iyileştirme geliyorsa bize de gelinmeli.
  160. İkincisi iç hat servis düzeni tamamen uçuş güvenliği ve personel sağlığını düşünmeyen bir durumda değişmesi gerekli.
  161. %35 olayını bitirin artık!
  162. Kurtköyde oturuyorum ekip aracı 2. Köprüyü kullanıyor evime bazen 3 buçuk saatte anca ulaşıyorum 3. Köprü parası bizden kesilsin ama ordan gidelim
  163. Değerli büyüklerim . Sizlere açık açık söylemek istiyorum ki her birimiz kabin içerisinde işimizi kaybetme korkusuyla kuralsızca çalışıyoruz ve büyük baskı altındayız . Her bizimiz sadece bir sicil numarası olarak görülüyoruz ve işine gelirse durumuyla karşı karşıyayız
  164. 4 bacak uçuşu kaldırılmalı, işe gidiş geliş süresi mesaiden sayılmalı, minimum dinlenme, uçuş x 2.5-3 kat olmalı, her uçuşa +1 kabin memuru eklenmeli, minimum ekip ile maksimum hizmet gibi çağ dışı bir anlayış biçimi tek edilmeli
  165. Mazeret izni ya da rapor kullandığımız günlerden sonraki mesai gününe çok erken uçuş planlanabiliyor örneğin ayın 1’inde rapor ya da mazeret kullanmışsam ikisi lokal 2’ye bile yani gmt olarak hala ayın birini kapsayan saate planlama yapabiliyorlar buna itiraz edip düzeltilmesini talep edince bu gibi taleplere olumlu cevap vermediklerini açıkça ifade ediyorlar
  166. Yeni iç hat servisi, ibb ardına gece 12 de başlayan sefer ve bunun ibb sayılması saçmalığın daniskası
  167. Bizi dinleyen yok ne desek boş
  168. Verilen dinlenmelerin beklenen performansla oranı alakasızdır.
  169. Maaş, görev süreleri, palyaço gibi görünen üniformalar ve sürekli hayatımızı zorlaştırmaya çabalayan tüm saçma uygulamalara rağmen,saygı görmek ve insan yerine koyulmak istiyoruz.
  170. 1)grooming uygulaması kaldırılsın
  171. 2) sağlığımız için hiç uygun olmayan ve 4 mevsim gitmek zorunda olduğumuz üniformalar uygun olanları ile değiştirilsin.
  172. 3) boş gün sonrası gece başlayan seferler başka kişilere atansın. Çünkü olası bir kaza durumunda boş günde olduğumuz için hiç bir hak iddia edemeyeceğiz.
  173. 4) servis düzenleri işimizi kolaylaştıracak şekilde düzenlensin
  174. 5) OTOPARK!! şimdiden herkes hasta oldu. Ne yağmurdan ne de rüzgardan koruyabiliyoruz. Yer çalışanları için yolun dibine kadar kapalı yürüme yolu yapıldı. Ama biz yine üvey evlat!
  175. 6) Hak edilen zam oranları ödensin ve maaşlarımızı herkese ilan etmekten vazgeçsinler yeter artık!
  176. 7) üniforma parçası olan lanet çorapların tanesine 500 lira ödemekten bıktım.
  177. 8) güncellenen hiçbir şey bizim hayrımıza değil. Resmen acaba ne yapsak da uçuş ekiplerinin hayatını zorlaştırsak diye çalışan bir birim var. O birim kapatılsın
  178. 9) ulaşım konusu ciddi bir problem ve diğer firmalar gibi koskoca THY servis düzenine geçemedi. Yol parası vermesinler artık adam gibi emniyetle alıp bıraksınlar yeter. Yollarda ölen arkadaşlarımızı görmekten bıktık.
  179. Tahsis tarafından yapılan hatalı uygulamalar, mobbing, uygunsuz üslup, şirketin üstün performans gösteren çalışanlarına yeterli değeri vermemesi, sürekli servis düzenini değiştirerek kabin ekiplerini emniyete dikkat etme konusundan mental olarak uzaklaştırmaları , servis odaklı olmaları , minimum kabin ekipleri ile maksimum performans beklemeleri
  180. Umarim faydasi olur bir şeyler degisir
  181. Dar gövde de uçuş yapan memurların geniş gövdeye kıyasla daha fazla mesai ve fiziksel yük altında olduğunu şirketin bilmesi gerekiyor. Saat doldurmayan uçuşlardan ötürü kimi alana gelip ayda 5 6 kez uçuş yaparken ben bu ay 15 kere alana geldim. Bunun sebebi ise istirahat raporu kullanımından uyarı cezası almam. Ve geniş gövde eğitimini bir sene alamamam. Ve bu cezanın üzerine şirketle iletişime dahi geçemem. Her kapıyı denedim. Bana verilen cevap sağlığınıza dikkat edeceksiniz şeklinde oldu. Ve artık rapor almaya korkar olduğumdan uyarı cezamdan ötürü hasta uçuşa gitmeye zorlandım bu uçuş emniyetini ve kendi sağlığımı riske atmaktadır. Dar gövde de çakılı kaldığım ve iş yükümün ve ayda gördüğüm yolcu sayısının oranı geniş gövde uçabilen bir memurun 10 katı olduğu için daha sık mikroplara maruz kalıyorum. Çok yoruldum bu haksızlıktan.
  182. Minimum ekiple maksimumun da üzerinde iş yapılması tavrından vazgeçilmesi gerekiyor.
  183. Kasım ayı uçuşlarımda arka arkaya 3 Z li uçuşlarım sonrası gece nöbetleri sonrasında gece uçuşları ve sonrasında gündüz er ı verilmesi nedeniyle ve bunların min istirahatli planlanmış olmasından ötürü şuan uyku düzenim bozulmuş ve stres seviyem tavan yapmış durumdadır. Bunun hem ekip arkadaşlarıma hem de yolculara yansıması kaçınılmaz olup, verimli performans adına planlama birimi ve ürün müdürlüğü ile acilen kabin ekiplerinin ortak bir karara vardırılması gerekmektedir. Ayrıca 350 uçakları iş kazasına meyilli uçaklar olmasından kaynaklı bu insanların “uçarak” karar vermeleri gerekmektedir. Tabii herhangi bir yetkili uçuşa dahil olduğunda üst düzey kabin ekibi sayısı oluşturulduğu için kişiler bu konudan da her zaman bihaber kalacaklardır.
  184. Şirkette yaklaşık 16 yıldır görev yapmaktayım senelerdir hava iş üyesi olarak bu son yapılan tis sözleşmesinden sonra o sendikadan istifamı verdim sizin sendikanıza geçtim.Sizlerden ricam bizi bu iş bilmeyen hak hukuk bilmeyen insanlardan kurtarin.Lütfen sosyal medyayı daha aktif kullanın daha çok insana ulaşmaya çalışın bir sıra instagramda çok aktiftiniz tekrar o günler gibi post atmaya story atmaya devam edin teşekkürler
  185. Yaz sezonu yoğunluğunu anlıyoruz fakat artık dört mevsim tüm sezon boyunca yoğun geçiyor ve planlamalar minimum ekip ve minimum istirahat süreleri üzerinden yapılıyor. Bu da çok yıpratıcı ve işe gidiş gelişlerde riski artırıyor. Örneğin bir Er seferi öncesi Muhakkak ev veya alan nöbeti planlanıyor Ve dolu çıkıyor her er seferi öncesi kesinlikle bir avrupa git gel yapıyorsunuz ve eve yorgun gidiyorsunuz. Uçuş personellerinin Hayatlarının yalnızca Havalimanı ve uçaktan ibaret olmadığını anlamak gerekiyor. Diğer bir örnek yıllık izne çıkmadan bir gün önceki uçuş her zaman çok uzun git gel seferi oluyor örneğin Lizbon, Casablanca gibi böyle olunca izine başladığınız ilk gün ezilmiş oluyor . Ayrıca iznin son gününün hemen arkasına Gece uçuşu veya sabah çok erken saatte uçuş planlaması yapılıyor. Böylece personelin yıllık izninden iki gün Ya istirahat ile ya da bir sonraki uçuşa hazırlanmakla geçiyor. Bu da Ekipleri ayrıca demoralize eden bir unsurdur.
  186. Ben mazeret izinlerinin acil durumlarda kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bizim gibi mesai kavramı farklı olan bir işte mazeret izni hakikaten çok kıymetli.Cenaze, teker patlaması, bir yakınının hastalanması, küçük çocuğun bakıcısız kalması vb durumlarda kullanılması gereken mazeret izinleri aylar, haftalar öncesinden belli olan bir düğün, belki mezuniyet ya da cocuğumuzun okulundaki bir aktivite için boş gün istediğimde kullanılmamalı. Boş isteme durumunda ise ya program çıkana kadar yüreğimiz elimizde bekliyoruz acaba verildi mi boş diye ya da program çıkmasını bekleyip büyük kesintileri göze alıp mazeret almak zorunda kalıyoruz. Kesin boş hakkı tanımlanmalı çalışanlara. Senelik izin gibi sınırlı vakitler tanımlanır senede 15 gün izin günü kendi boşlarınızdan kesin boş hakkı tanımlayabilirsiniz denilirse insanların hayat kalitelerinin çok daha artacağını düşünüyorum. Evet şirket çalışanı olarak bu mesai saatlerini kabul ederek geldik anca aynı zamanda insanız, aile sahibiyiz, sosyal varlıklarız. Böyle durumlar için mazeret almak zorunda bırakılması hakikaten kabul edilebilir gibi degil. Bir başka husus rapor aldığımızda gelen kesintiler, boş günlerin alınması, adeta hasta olduğumuz için cezalandırılmamız. Sırf bu yüzden uçuşa hasta olarak gelen insanlara bize ekstra iş yükü de olsa, tercih etmesek de anlayabiliyoruz.Çünkü sonrasındaki planlamalar ve kesintilerin insanı ne kadar zorlayabileceğini hepimiz biliyoruz.İşin tabiatı itibarıyla operasyonun yürümesi için belirli durumların önlenmesi ve bazı sınırların gerekliliğinin farkında olmakla beraber hasta insanlarla uçmak, hastayken bu yoğun iş temposunda acaba rapor alırsam başıma ne gelir diye düşünmek durumunda kalmak olmaması gereken durumlar.
  187. Özel şirketler haftalık görev süresine dahil edildiği için stand by yazmıyor, boş yada blank günde uçuş tebliğ edip kabul etmeye zorluyor. Fatigue sistemi kullanmıyor. Uçuş ya da yatı planlanırken adil ve eşit davranılmıyor. Aylık yayınlanan uçuş programı her gün revize olarak tekrar tekrar yayınlanıyor, yüksek sezonda sürekli program değişiyor.
  188. Gidilen ülkelerdeki yatı süreleri , özellikle ER yatıları kısa değil ÇOK KISA , 14-13 saat Los Angeles -San Francisco uçuşu yapıyorsunuz planlı 24 saat ( kağıt üstünde ) ama otele git , otelden havaalanına dön 19-20 saatlere kadar düşen yatılar ile tekrar 13-14 saat uçuş yapmanızı istiyorlar yani 20 saat dinlenip 28 saat uçuş 40 saat mesai yaptırıyorlar , bu korkunç bir şey , gittiğimiz otellerdeki Lufthansa ve Qatar , Emirates ekipleri yatılarımızı duyunca dalga geçiyorlar Evet yanlış duymadınız ortak alanlarda edilen muhabbetler de bunu duyan diğer hava yolları ekipleri THY ekiplerinin yatıları ile dalga geçiyorlar , inanamıyorlar , imkansız olamaz böyle bir şey diyorlar ama gelin görün ki cidden 40 saat mesaili bir uçuş için 20 saat Jet Lag’lı uykusuz geçen bir yatı yapıp ekipler dönüyorlar.
  189. 1-Ard arda uzun uçuşlar
  190. 2- minimum rest ile uzun uçuşlar
  191. 3-70 saat uçalım daha az maaş alalım
  192. E sınıfı olarak Görev almaktayım şirkette en dikkat edilmeyen şeyin program adaletsizliği olduğunu düşünüyorum ilk önce bu durum düzeltilmeli q Sınıfı kabin memurlar 3 er bir gitgelle Ayı kapatırken biz diğerleri aynı durumda değiliz en önemli sorun bu
  193. İç hat servisi komple değişmeli. Minimum dinlenme 12 değil en az 18 olmalı. Mesai bitimi yarım saat sonrası olmamalı, bu da uçağa geliş gibi en son Qr kod okutularak veya farklı bir prosedürle işlenmeli. Özel durumlu yolcular veya kayıp eşya vs bekleme durumları 1 saati aşabiliyor çoğu zaman. Ekip aracının saatleri genişletilmeli, özellikle kış aylarında tam bir ızdırap oluyor ulaşım.
  194. Öncelikle dertlerimizle ilgilendiğiniz için teşekkürler. Karşılığını almanızı ümit etmekteyiz.
  195. Soru sayısının anketi tamamlamak konusundaki etkisine dikkat çekmek istiyorum.
  196. Sağlıklı günler dilerim
  197. Yaptığımız her şey baştan aşağı yanlış. Türbülansta oturan değerli yolcularımızın kemerini bağlatmak için bizim sarsılan uçakta kabinde ayakta dolanmamız. Yatı ve ana üs istirahatlerinin yetersizliği. Limite yakın uçuş gerçekleştirmemiz. Planlamanın birilerini arayıp tutmayacak uçuşa göndermeye çalışması(yeni başlayan arkadaşlarımız kuralları bilmediğinden kabul ediyor). Er uçuşunda skpk yı da geçip ekstra kurallar uydurup bizi uçuşa göndermeleri. Minimum ekiple uçmamız. İş sağlığı ve güvenliğiyle ve emniyetle çelişkili-alakasız servis düzeni getirilmesi. Yolcunun canı değerli ama kabin ekiplerinin ki önemsizmiş gibi istenilen emniyet ve servis prosedürleri. Gereksiz her konuda boş günümüzde şirkete görüşmeye çağırılmamız, savun deyip bizi dinlemeyen sonunda haklı olsak bile bize neredeyse özür dilettiren prosedürler ve mobbingler. Haksız uds dolumları. Kendi cebimizden sürekli ödediğimiz forma parçaları. Ve daha bir çok konunun iyileştirilmesi gerekiyor!
  198. Maaşlar düzeltilmeli boş gün sayısı artırılmalı
  199. 12 saat minimum dinlenme kesinlikle yetersizdir. Ayrıca er larda verilen minimum yatı süreleri de yetersizdir. Özellikle Los Angeles, San Francisco, Sao Paulo ya da 2 bacaklı ER’lerden sonra verilen 24 saat istirahat yetersiz kalmaktadır.
  200. İyileştirilmesi gereken tek konu istirahat süreleri revize edilmeli ve kaybedilen hakların kazanımı olmasi gerek olduğu. Pazar mesailerini peşini birakmamaniz ve ekiplerin bir kaza olmadan ve bir cana mal.olmadan önüne geçilmesi.
  201. Minimum ekiplerle uçmak maksimum yorgunluğa sebep vermekte. Zaten programlarımız çok yoğun.
  202. Motor kapatmadan 30 dk sonra mesainin bitmesi mantık dışı. Havalimanı çok uzakta. Sürekli minimum rest ile uçuyoruz. 5 gün üst üste gece uçuşu uçtuğumuz oluyor. Sosyal hayat yok. Pazar mesaisi yok.
  203. ER yatı sürelerinin genellikle 24 saat olması çok çok üzücü bir durum. Gideceğimiz meydana teknik bi arızayla vs geç gitsek 24 saatten daha az bir vakitle istirahat etmiş oluyoruz. Minimum 24 saat kuralı gelmeli diye düşünüyorum
  204. Bizde artık planlamayla ilgili yapacak yorum kalmadı. Ne desek boş onlara. Sürekli min ekiple max operasyon yürüttükleri için ödül aldıklarını duydum. Bravo gerçekten çok hak edilmiş bir başarı. Ekiplerin canını çıkararak aldıkları ödül.
  205. Pegasus Hava Yollarında da güzel bir yapılanma ve ses yükselişi istemekteyiz.
  206. 1. Servis konseptinin bize sadece eziyet olması
  207. 2. Uçaklardaki arızaları teknik veya dekoratif bile olsa söylediğimiz zaman amirlerin bunları yazmamak istemesi
  208. 3. UDS sisteminin sadece memurların amirlere yalakalık yapanların hep iyi olduğu uds yide insanlara bir tehdit aracı gibi kullanılması
  209. 4. Q memur olanların aylık programlarının her zaman güzel olması
  210. 5. Ekip planlamada arkadaşı olan sevgilisi olan dönem arkadaşı olan insanların uçuşlarını seçmeleri
  211. 6. Alan nöbeti planlamasına bile gelmeyip arkadaşlarına geldiğini söyleyip imzalarını yaptıranlar
  212. 7. Rolex tayfa Dubai tayfa Amerika tayfa gibi grupların oluşup insanların bundan kâr elde edip bunu şirketin planlamasıyla yapmaları
  213. 8. Ekip aracı sisteminin mükemmel oluşu ama sadece belli saatlerde kullanmak saçma her zaman olmalı
  214. 9. Ekip binasının yetersiz olması
  215. 10. Pasaport ve güvenlikten geçme alanlarının yetersiz ve küçük olması
  216. 11. Bir konudan dolayı şirkete çağırıldığımız zaman ofis görüşmeleri vs. Her zaman bizi oraya çağırtan yani bize şikayet eden veya bizim hakkımızda geri bildirimde bulunan kişiler haklı sayılıyor bizim açıklamalarımız dikkate alınmıyor
  217. 11. Etik bir iş sistemi bulunmuyor çok fazla birbirlerini koruyan ve birbirine laf getirmeme özen gösteren korumacı insanlar var
  218. Vs vs diye devam eder oturup daha çok yazmak isterdim ama şimdilik bunlar yeterli
  219. Arka arkaya sabah 6 dan önce olan imza saatleri.
  220. Başkanlıklarımızın işle alakalı, senelik izinlerimizle alakalı sorunlarda umursamaz olmaları
  221. Emeğinize sağlık
  222. Gün geçtikçe yetkili sendikanın elimizden haklarımızı alıp, bizi daha da mağdur ettiği bir gerçektir. Havacılık gibi hatanın asla affedilmediği ciddi bir sektörde yaşanan son gelişmeler iyi bir gidişat çizmemektedir. Personelin yorgun geldiği uçuşlar emniyet ve güvenlik açıklıklarına gebedir. Bu durumun, büyük bir facia yaşanmadan, ivedilikle düzeltilmesi elzemdir.
  223. Ağır işçilikle ağır saatlerde uykusuz çalışıyoruz.Hakkımızı alamıyoruz.İşimizi seviyoruz tek istediğimiz dinlenerek uçuşa gelmek ve ailemize de vakit ayırabilmek.Ayrıca ekip planlama müdürümüź gibi davraniyor.Sürekli programlarımızla oynuyor CFR’ler plan yapamamamıza sebep oluyor.Ayın neredeyse yarısı gece uykusu uyuyamıyoruz saglıgımıź cok etkileniyor.Ruhsal ve fiziksel sağlığımızı koruyarak insani şartlarda çalışmak istiyoruz.
  224. Uçuş ekiplerinin hakkını savunan, şirketle birlikte uyum içinde çalışan bir sendika sistemi istiyorum.En önemlisi
  225. Geçmişte kaybettiğimiz maddi olarak haklarımızın geri alınmasını isterim.
  226. Bizler tuşa basınca kendini kapatan ve uyanan tuşa basınca uyanan robotlar değiliz. İnsanız etten ve kemikten yaratıldık duygularımız var. Ömrümüz kaçta yatıp kaçta uyanacağımızı planlamakla geçiyor. Az uyuyunca stres ve endişe oluyor. Düzensiz bir hayatımız var. Bu hayatı biz seçtik işimizden ötürü ekmek parası davası kutsal dava. Ama yine de insanı bir kaynak olarak görüyorlarsa ve en önemli sermaye insansa çalışansa daha fazla dinlenmek ve daha fazla önemsenmek hakkımızdır.
  227. Benim şirketimde ne yazık ki ben bir çalışan olarak hizmetin emniyetten daha önemli olduğu algısına sahibim, gelen kurallar ve çalışma düzeni sebebiyle. Minimum istirahat ile planlanan uçuşlara her zaman ne fiziki ne ruhen hazır olarak gidemiyorum. Bir gün bir uçuşta bir yolcuyla bir sorun yaşasam, bana şahsıma saldırılsa ben kendimi güvende hissetmiyorum, ekibimin veya şirketimin arkamda duracağını hissetmiyorum. Sadece bir sicilden ibaretmişim gibi değersiz hissediyorum. Oysa ki bu işe başladığımda her şeyle gurur duyarak geldim, işimi çok severek yapıyorum ilk günden bugüne kadar. Ancak kendimi yalnız başıma hissediyorum.
  228. Yorgunluk hissetmemizin diğer en büyük nedeni de iş yükü. Yeri belli olmayan ve taşımak zorunda kaldığımız battaniye, temizlik, servis ekipmanı, yolcu valizi gibi yük taşıma işleri. Ayrıca tepsi dizerken kase ve kapakların takılıp düşmesi, fırın, drawer ve trolleylerin yamuk sıkışmış zor kullanılır olması, ekipmanların servise hazır gelmemesi aşırı zihinsel iş yükü ve stres yaratmakta mental yorgunluk oluşturmaktadır.
  229. Bir kabin amiri olarak şirketimizdeki kalite düşüşü özellikle kabin tarafında gözle görülür şekilde hissedilmektedir.Yeni başlayan arkadaşlarımız herhangi bir dükkanda işe başlamış edasında ve bugün beceremezsem çıkar giderim yada daha yüksek maaşlı bir iş bulurum kaçarım düşüncesinde.Gelenler kalıcı olmadığından kural kaide aidiyet şirket kültürü aşılanamıyor. Kabin tarafındaki prestij ve kaliteli duruş maalesef yok edildi şimdi bunu çeşitli uygulamalar(one team – çeşitli workshoplar vs)ile ayağa kaldırmaya çalışıyorlar ama nafile.Kabindeki o kaliteli duruş geri getirilirse çoğu şey rayına oturacaktır.Buda öncelikle;
  230. -Planlama sorunlarının düzeltilmesi
  231. -Alınan hakların iadesi
  232. -Yan hakların iyileştirilmesi
  233. -En ufak problemde mobbinge maruz kalmayacağımız gönül rahatlığıyla işimize odaklanacağımız bir şirket yapısı görmek istiyoruz.Son sözüm Kabin gülerse şirket güler…
  234. Havacı olmak sosyal hayatı olmayan, evden çok uçakta vakit geçirilen, uyu-uyan-hazırlan-uçuşa git-gel-uyu robotik döngüsüne evrilmiş bir meslek haline gelmiştir.
  235. Yıllık izin olan aylarda yapılan aylık planlamanın düzenlenmesi sağlıklı olacaktır
  236. Kadın çalışanların çok teferruatlı olması durumu , erkek çalışanlardan ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Şöyle ki kadınlar olarak jile ve etek için çorap giymek durumundayız. Üniforma parçası olarak değerlendirilmediği için satın almak zorundayız ve her ay 2-3 çorap masrafı oluyor. Aynı şekilde makyaj yapmayan bir kadın olarak makyaj yapma durumundayım ve istenilen bi makyaj ölçüsü-tırnak bakımı var. Bunlar da aynı şekilde hak ediş kapsamında verilmesi gerek diye düşünüyorum. Kadınlar ayrıca servis sırasında önlük giyiyor neden erkek çalışanlar giymiyor yani böyle bi zorunluluk varsa 2 taraf içinde ya olmalı ya da olmamalı. Groominge bile gidildiğinde bu farkı daha iyi gözlemleyebilirsiniz.
  237. Uçağa geçiş süresi boyunca QR kod ile saatler takip edilirken (brifing başlangıcı, ekip aracına biniş, uçağa giriş) sefer sonrası bu uygulamaların olmaması. Görevli doktorların rapor vermekten çekinmesi, üst üste minimum istirahat ile planlanan gece uçuşları, ayda 1 kereden fazla yapılan Afrika seferleri, ER seferlerinde yatı saatlerinin yetersi olması…
  238. 2000-2008 ARASI SİGORTALI OLANLAR HAKSIZLIĞA UĞRUYOR. BİR TEŞVİK ÇIKMALI. YIPRANMA PAYI GÜNDEME ALINMALI. AYLIK UÇUŞ SAATİNE EK OLARAK KAÇ BACAK İNİŞ KALKIŞ YAPTIĞIMIZA, KAÇ SAAT MESAİ YAPTIĞIMIZA BAKILMALI. ÜST ÜSTE VERİLEN SABAH VE GECE UÇUŞLARINA 8 SAAT YATAY İSTİRAHAT YAPAMADAN GİTTİĞİMİZ BİLİNMELİ. SAW BASE UÇAN 2 ÇOCUK ANNESİ BİRİ OLARAK ER BOŞUMUZ OLMADIĞI İÇİN ÇOCUKLARIMIN BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖREMİYORUM.
  239. İşe yeni başlayanlar için hava-iş eğitim binasında konferans düzenliyormuş. Buna karşılık bir atak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Üyeye ihtiyaç var Yetkili olmanız gerekiyor
  240. Boş günlerimiz de asla bizim değil sürekli bir baskı online eğitimler, sürekli döküman değişikliği hatırlamaları hangi bilgi güncel takip edemiyoruz sürekli sürekli hatırlatmalar mailleri. Zaten dinlenme süremiz çok kısıtlı biraz ailemle arkadaşlarımla vakit geçirmeye zaman yok psikolojik olarak çok baskı var.
  241. Anketiniz ucus ve istirahat duzenine dair birçok konuya değinmiş. Tesekkurler.
  242. Öncelikle bos gunlerden sonra en erken planlamanin 06.00 lokalden sonra başlaması gerekiyor zaten minimum istirahat ve minimum bos gunler ile planlama yapiliyor bunlarida 00.05 gibi planlamalar ile bizden çalıyorlar. Minimum istirahat süresi olan 12 saat istanbul için yeterli değil eve gitmek ve sonraki uçuş için evden çıkmak zaten bunun 3 saatini alıyor. 4 bacak ucuslar icin aylik ve yillik maksimum planlama limiti gelmeli. Ana ustte yorgunluk belirtisi göstermemize ragmen ellerinde yeterli kaynak bulunmasina ragmen skpk ile rızamız alınmadan göreve devam etmeye zorunlu birakmayi sonlandırmaları gerek, boyle bir durumda mobbing ve işten atılma korkusu ile hata yapmaya acik sekilde görevlere devam ediyoruz. Son anda yapılan görev değişiklikleri tebliğ kurallarini ezmekte
  243. 1)Er boşlarının 2.güne değen kısımlarını artık kendi hakediş boşumuzdan verebiliyorlar. Mutlaka buna değinmelisiniz. Ben sosyalleşmem gereken günde dinlenmeye çalışmamalıyım.
  244. 2)Diğer konu ise 00:01 lokalde başlayan seferin önceki günüde hakediş boşumun planlanması. Ben yolda gelirken kaza geçirsem iş kazası sayılır mı diye sorunca sayılmaz diyor. Ama beni boş günümde işe gelmek için yola çıkarıyor.
  245. 3)Yıllık iznimizde , normal aydaki saatle aynı ucuruyorlar. Yıllık iznimize hasta giriyoruz. Bu konuya da değinmelisiniz.
  246. Veriler istirahatler boşlar yeterli değil. Çok ağır uçuşlar yapıyoruz havaalanı çok uzak yol mesafesi çok uzun ben evimden çıkıp havaalanına gidene kadar anlarda uçağı İzmir Bodrum uçağı benden önce kapı açıyorlar.
  247. 330-350 uçaklarında uçan bir memur olarak, bütün avrupa git-gel seferlerinin 330 tipinde olması. Peş peşe minimum istirahatlerde erken başlayan veya gece uçuşları verilmesi. Yayınlanan uçuş programının ay içerisinde çok fazla değişikliğe uğraması. Ve yatı seferlerinin çok kısa olması bizi mental ve fiziksel olarak olumsuz yönde etkilemekte. Bu durumlardan kaynaklı kendi içimde yaşadığım yorgunluğu ve stresi kendi aile hayatıma yansıtmaya başlamam. Ve çok severek başladığım bu uçuş hayatında kendimi gerçek anlamda bir robot gibi hissetmem
  248. Cfr görevleri sürekli tebliğ ile ev nöbetine çevrilmekte. Genelde sene sonunda böyle olurdu. Bu sene başından beri planlı ayın cfrlerini ev nöbeti yapıp patlatıyorlar. İstirahatler gerçekten minimum, insanın sinir sistemi bozuluyor bir yerden sonra. Ekipler yorgun ve doğal olarak gergin. Herkes ne kadar ekmek o kadar köfte kafasına giriyor benim gibi insanların iş yükü artıyor ve daha çok yoruluyoruz. Tahsis ve planlama üslupsuz, ne desek ters cümleler. İnsani uçtuğumuzu düşünmüyorum. İnsanların gözünde soyut bir mesai kavramı olduğumuzu düşünüyorum. Tuttuğu her yere gönderilebilir, minimummuş farketmez. Motivasyon yok, sürekli korku, sürekli tedirginlik. İş yükümüz gittikçe artıyor, servis düzenleri olumsuz şekilde değiştiriliyor, şirket gerçek misyon ve vizyonundan uzaklaştı. İnsanlar bizi garson zannediyor çünkü şirket garsonluk yapmamızı istiyor. Gökyüzü lokantası değiliz. Gökyüzünde insanların emniyet ve güvenliğinden sorumluyuz. Bundan şaştık, bindikçe bindi yük omuzlarımıza. Çünkü her zaman yetiştirmeye çalıştık hep koşturduk hep aman bir yolcu bile kalmasın faydalanmayan dedik. E sonra fıtık olduk, hasta olduk. Yetiştirirken kimse tebrik etmedi, ekipte daha fazla çabalayan memura oldu olan. Ama hasta olunduğunda neden hasta oldun oldu, hesabı soruldu. Çok doluyuz ve mutsusuz
  249. Tüm kabin ekipleri olarak yorgun ve bıkkın bir şekilde çalışmaya zorlanıyoruz. Sürekli olarak bir mobing uygulaması var üzerimizde. Minimum ekip maksimum performans istenmesi sürekli bir yeni uygulama getiriyor olmaları ve bizim yaptığımız işin sürekli olarak küçümsemeleri gerçekten işini çok severek yapan kabin ekiplerini bile bıktırmış durumdadır. Yapılan işe ve emeğe değer verilmesini be bizimde bir özel hayatımız ailemiz olduğunu kısaca insan olduğumuzu fark etmelerini istiyorum. Ben orda yazan sicil numarasından ibaret değilim. Nasıl yolcuyu özel hissettirmemizi istiyorsunuz benimde özel olduğumu hissetmek benim ve tüm kabin ekiplerinin hakkıdır. Yolcu taşıyan ve bundan dolayı faaliyet gösteren bir şirketin yolcusuna en çok ve en uzun süre temas eden noktası kabin ekipleriyken en hor görülen ve hatta umursanmayan bir bölümü olmaktan çok sıkıldım yoruldum artık
  250. Servis konseptinin ağır olması minimum ekiple uçulması her dakika mobbing altında çalışıyor olmamızın yanı sıra hiçbir iyileştirme gelmezken üstüne yeni uygulamalarla (one team gibi) kabin ekibinin iş yükü giderek artırılmaktadır. Thy nin iştiraki olarak kurulan AJET personelinin bize oranla iş yükünün çok daha az olmasına rağmen deneyime göre kıyaslama yapıldığında (örneğin 5 yıl deneyime sahip 2 personelin maaş kıyaslaması gibi) bizden daha fazla maaş alıyor olmasi gibi birçok olumsuz etkenler bizi aşırı yıpratmaktadır.
  251. Sorular güzel fakat minimum ekip uçuyoruz, ikram düzeni aleyhimize şekilde düzenleniyor bu konulara parmak basılabilir
  252. İç hat servisinde değiştirilen yeni servis düzeni ne yazık ki bizler de fazlasıyla yorgunluğa sebep olmaktadır. Servise yönelik yapılan tüm yeni eklemeler bizlerin yorgunluğunu, motivasyonunu etkileyerek uçuştaki asıl varoluş sebebimize gölge düşürüyor. Bizler servisten önce güvenli ve emniyetli uçuş gerçekleştirmek istiyoruz. Yorgunluğumuzu ve beden sağlığımızı göz ardı ederek uçuşlara katılmaya çalışmamız bizim için ve uçuş için hiç güvenli değil. Artık yolcudan önce ekiplerin düşünülmesi bizler için yeniliklerin ve iyileştirmelerin getirilmesin dilerim. Haklarımızın savunulduğu bir sendika ile motive olmak, şirketimizin bizlere hak ettiğimizi verdiğini bilmek bizler için her zaman motivasyon kaynağı olacaktır. Dünyaca ünlü bir şirkette çalışmanın güzelliğini her geçen gün daha fazla hissedeceğimiz zamanları görmek istiyorum.
  253. İstirahat raporu alımı sonrasındaki gün CFR ise kesinlikle sabah 6L imzalı uçuşlar veriliyor. Bu konuda da iyileştirme yapılmalı
  254. Ben işe yeni başladım sayılır. İlk girdiğim gün yetkili sendikaya üye yapıldık. Ama bir ay dolmadan istifa ettim Nisan ayından beri sizin üyenizim. Doğru noktalara parmak basıp hakkımızı savunma konusundaki gayretiniz için teşekkür ederim. Yetkili sendika olduğunuz günü dört gözle bekliyorum. O gün de şu anki çizginizi bozmayacağınızdan eminim. Saygılarımla
  255. .
  256. Çok yorgunum. Fatigue report doldurduğumda yaşadığım özel süreçler bahane edildi. Bu yüzden bitkin olabileceğim öne sürüldü. Kimsenin yorum yapmadığı ve bitkinliğimi objektif şekilde bildirebileceğim bir sistem olsun istiyorum
  257. Minimum dinlenmeyle ard arda gece uçuşları verilmesi ya da bir gece bir gündüz şeklinde karışık planlama yapılması da uyku düzenini bozmakta ve yorgunluğı artırmaktadır. 4 bacak uçuşlarda sürekli değişen servis uygulamaları yüzünden bedensel yorgunluk düzeyi artmaktadır.
  258. Kabin amiri olarak, sık sık memur planlanmak, ilgili görev için gereken kas hafızamızın zayıflamış olması sebebi ile bizlerde ekstra yorgunluk yaratmaktadır. Ve alışık olduğumuz pozisyondan farklı bir pozisyonda çalışmanın verdiği stres ise mental yorgunluk olarak olumsuz etkilemektedir.
  259. İç hat Servis düzeninin acilen değişmesi gerekiyor.
  260. Havalimanının her yere olan mesafesi göz önünde bulundurularak uçuş planlanmalı. Herkes Arnavutköy’de ikamet etmiyor. Ayda ortalama 13 defa alana gelen V sınıfı amirim. Ekim ayında 1 tane bile planlı sefer gerçekleştirmedim. Nerde kaldı benim özel hayatım, sporum, sağlığım, iş motivasyonum? F sınıflarına verilen eğitimlerin daha gerçekçi olması gerekiyor.
  261. Cfr’lerden 03.00z de ucus cikabildigi 16.00z ucus da cikabildigi icin uyku duzenini ayarlamak zor oluyor. Cfr görevi aylik programda belli limitte verilebilmeli
  262. – apronda iş kazası geçirip üstünden 6 ay geçince semptomların başlamasının nedenini benım yıne uçakta yolcuların valizini kaldırırken yaptığımız dusunulup iş kazası olarak kabul etmeyip 1.5 ay ucumamam ve paramın kesilmesi hatanın bana atılması
  263. -12 saat istirahatle ucmak
  264. -er uçuşların hep gece olması istirahatim 24 saat olup uyumadan geri dönememiz pesine 24 saat dinlendirip sana istirahat verdik demesi fakat 3 gün uyumamış olmamam nedeniyle tüm gün uyumam
  265. uçak tipi özelinde Planlama hususunda adaletli bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Boeing geniş gövde sertifikası sahibi ekipler ile Airbus geniş gövde sertifikası sahibi ekiplerin eşit sayıda alana gittiğini düşünmüyorum, bununla beraber fazla uçuş saati her zaman yorgunluk sebebi olmayabiliyor, 3 Long Haul uçuş ile tamamlanan 60 saat ile her biri 6 saatlik peş peşe uçuşlarla tamamlanan 60 saatlik bir program aynı değerlendirilmemeli.
  266. Bende henüz geniş gövde bile yok. Sürekli git-gel yapıyorum. 14-15 saat yatı veriyor bunda da otele gitme süresi çıkarılınca doğru dürüst uyuyamıyoruz. Hiç duş almadan direkt uyumamız gerekiyor.
  267. Boş günlerin ardına sürekli 2z-3z uçuşlar yapıyorum. Bu hafta 7 gün çalıştım. Sürekli 6 gün mesai yapıyorum. Sanılanın aksine yeni personel çok fazla çalıştırılıyor. Herkes çok yorgun, çok ciddi hatalar duyuyorum temel arkadaşlarımdan. Bu işin sonu iyi bir yere gitmiyor. Bütün 7 iş gününün ardından tam 14 saat uyumuşum. Sizce bu normal mi? Benim bir ailem var, vakit geçirmem gereken ve sorumluluklarımın olduğu bir evim var, özel hayatım var. Hiçbirine vakit ayıramadığım için çok üzülüyorum. Sürekli yorgun hissediyorum ama rapor alsam boş günlerimde alınıyor bu sebeple rapor almak istemiyorum yorgunluk için.
  268. Genel olarak en önemli konu minimum kabin ekibiyle uçmak;
  269. 1)isg kapsamında servis araçlarının başında 2 kişi olması gerekiyor ki olası acil durumda emniyeti sağlamak daha da kolay hale gelsin
  270. 2)yolcu memnuniyetini sağlamak prestij açısından önem kazanıyorsa yine yetersiz memur ile bu eksik kalıyor ve prestij sarsılmasına neden oluyor
  271. 3)yine isg kapsamında olası hastalık,inkapasite ya da buna benzer durumlarda ekip sayısı azalıyor ve iş gücü artıyor
  272. 4)gece 3 lokalde başlayan 11 lokalde biten alan nöbetlerinin daha kısa sürede tutulması gerekiyor vücut biyoritmi açısından olumsuzluk oluşturmaması adına
  273. 5)bazı riskli hatlarda(afrika gibi) kabin ekibi sayısının artırılması gerekiyor.
  274. 6)Hem yolcu karşılama hem de servis esnasında galley bölgelerinin asla boş kalmaması gerekiyor
  275. O kadar güzel ve yerinde sorular ve cevaplar yazmışsınız ki üzerine daha ne söyleyebiliriz bilmiyorum. Parasal olarak hiçbirimiz memnun değiliz. Ben şirkete girdiğimde paramla her şeyi alabiliyordum şuan alamıyorum düşünüyorum. Kadın personele her ay 3 adet çorap tedariği yapılmalı.
  276. Özellikle son zamanlarda planlanan gece başlayan görevlerde çok zorlanıyoruz. Uçuşa gelmeden ne kadar dinlenmeye çalışsanız da gece uykusunu alamadığınız için performans düşüklüğü yaşanmasına neden oluyor.
  277. Bu yaptığımız anketlerin sonuçları bir şeye etki eder mi etmez mi bilmiyorum ama içimi döktüğüm için mutluyum. Umarım ilerleyen zamanlarımızda çalışanın yanında olan, karşısında durum dalga geçer gibi davranmayan bir sendikaya sahip olabiliriz. Size önerim şirkete yeni giren insanları hedef alın. Çünkü bize verilen seminer sonrası öyle bir algı yaratıyorlar ki sendikaya girmezsek hiçbir hakkımız olmayacak ve yalnız bırakılacağız. Büyük bir baskı var o konuda ve insanlar daha neyin ne olduğunu bilmeden kayıt oluyor, sonrasında da çıkarken korkutuluyorlar. Nasıl yapacaksınız bilmiyorum ama yeni girenlerin sayısı azımsanacak bir sayı değil umarım en hızlı şekilde bu korkudan arınıp aramıza katılırlar sayenizde
  278. Dinlenme süreleri düzeltilsin, maaşlarımızdan kesilen vergi %15 ile sabitlensin. Kazanılmış haklarımız geri verilsin ve shhm mi yoksa TİS kuralları mı geçerli netleştirilsin. İki farklı çekişen tahlül kabul edilemez. Uçuşlar akla mantığa uygun şekilde planlansın.
  279. Ajet ( Tk wet lease ) uçuşları yapan grupların maaşlarına resmen thy karar veriyor bir ayda 10 uçuş veya 12 ucus vererek minimum maas almamız sağlanıyor istanbula yeni yerleşen memurlar olarak geçim sıkıntısı yaşıyoruz planlamanın daha da düzene girmesi için taleplerimiz var ama düzelme olmuyor bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz
  280. 3-4 zed imzalı uçuşlar, havalimanı uzak olduğu için gece 00:00-01:00 zed gibi evden çıkmamızı gerektiriyor ve gece uykusu hiç alınamadığı için çok yorucu oluyor. Bu tarz imza saatli uçuşların en azından 2-3 saat ötelenmesi daha verimli olabilirdi
  281. Sendikal anlamda ajete gerekli önemi vermiyorsunuz. Şirketteki herkes bir sendikadan adım atılmasını bekliyor 1.000 kişilik whatsapp grubumuz var buraya girip yazabilirsiniz. Ajette herkes sendikadan hareket bekliyor şeffaf değilsiniz. Yetkili sendika olmak için kaç personel gerekiyor üye sayınız kaç bunları yazarsanız tüm ajet aynı gün üye olacaktır. Ajet için wp grubuna gelip yazın insanlar sizden atak bekliyor. Kimle konuşsam sendikadan haberi bile yok ve güvenmiyor sizlere. Adım atın
  282. Özellikle İstanbul base olan uçucu personel için mesai en azından ekip terminaline varma ile kapanmalı ve eve varış süresi bir saat hesaplanmalı. İstirahat bunun ardından başlamalı.
  283. İmza saatinden en az yarım saat önce ekip terminalinde brifing için bulunmak zorundayız. Mesai saati her memurun kendisi için imzayı atması ile başlamalı. Terminale gelinebilecek en geç dakika olan imza saatiyle değil.
  284. Boarding, deboarding ve uçak hazırlama uçuşa eşit ücrete tabi tutulmalı. Bu süreler bizim aktif olarak çalışmakta olduğumuz süreler.
  285. 350 uçaklarında ER servisinde YC bölümünde 7 adet trolley dağıtmaktan sorumlu Kabin Amiri 1 dahil toplamda 6 ekip üyesi bulunmakta. KA1’ in serviste diğer arkadaşlara destek olması, yolcu sorunlarıyla ilgilenmesi vs. gerekirken KM2 ile toplamda 3 trolley tepsi dağıtması büyük bir sorun. Minimum ekiple ER yapmak istemiyoruz.
  286. FTL öncesi planlamaya geçmek istiyoruz.
  287. Pazar mesailerimizi geri istiyoruz.
  288. Şirketimiz daha doğrusu çalışıyor gibi gozukmeye calisan kural getiren calisan arkadaslarimiz sürekli bir şeyleri degistirme derdindeler, bizler icin iyiye gideceğine hersey daha kötüye gitmekte, km1 numaranin ic hatta yuzunun yolcuya donuk olarak servise cikmasi, one team uygulamasi, bu tarz durumlar bizi olumsuz etkilemekte ayni kabin ekibi sayisi ve ayni istirahat ile bizden daha cok calismamizi ve bu kurallarla daha cok yorulmamızı istiyorlar, anlamak istemiyorlar ki bu aslinda bizim daha ozensiz duzensiz ve yetersiz çalışmamıza sebep oluyor. Kabin iciyle alakali olmayan insanlarin bu kurallari surekli degistirmesinden usandim.
  289. Ne çok şey kaybetmişiz sorularda görünce hatırladım. Lutfen kendinizi iyi anlatın.. yeni arkadaşlardan çok eskileri ikna etmenin daha zor oldugunu farkettim. Onlara ulasin. Ve güvenimizi boşa çıkarmayın
  290. Nöbetlerden yapılan planlamalar, rezerve aramaları strese sebep olabilmekte. Bunlarla alakalı neler yapılabilir bir fikrim yok ancak yumuşatmak adına bir şeyler yapılmalı
  291. Sorduğunuz, değindiğiniz her şeyin değişmesi umuduyla
  292. Uçuşların minimum dinlenme ile arka arkaya verilmesi nedeniyle dinlenemeden mesai yapilmaktadir. Özellikle purser programlarinda nobet ve reserve planlamasinin cok olmasi sosyal.hayati etkilemektedir. Dolayısıyla verilen blok boşlarda sosyal hayati dengeleyebilmek için dinlenmeye ozen gösterilememektedir. Cunku sizi 8 gündür evde gormeyen bir çocuğunuz ve eşiniz/anneniz arkadaşlarınız vardır. Nöbet ve reserve gorevleri programi etkilemektedir. Sayisi limitlenmelidir.
  293. -Kabin servis düzenleri sıklıkla değiştiriliyor ve bu değişimler sadece değişim yapılmak için yapılıyor, ne servis hızına, ne kolaylığına ne de yolcu memnuniyetine bir katkısı yok.
  294. -Do&Co yüklemeleri uygunsuz yapılyor. Sabitlenmeyip galleyde gezen drawerlar, sığdırılamayan eşyaların galleyde bırakılıp daha sonra bizler tarafından başüstlerine konması gibi. (Bunun sebebi Do&Co uçak yükleme çalışanları değil onları zorlayan yöneticileridir)
  295. Bir ftl var evet. Ama tadil ile ekarte edilmiş. Bir sendika var evet. Ama normalde olmuyor ama yapılıyor diyen.
  296. 77 ER seferlerinin yatı süreleri minimum 36 saat olmalıdır böylece dönüşteki 2 ER boşu bir nebze daha verimli olur. Servis düzenleri masa başında oturan ve uçağa yolcu olarak binmekten başka gelmemiş kişilerce değil işi bilen ve yapan kabin memurlarına danışılarak ve onların onayıyla yapılmalıdır. Alan nöbetlerinin son saatlerinde uçak hazırlama dışında görev süresi tutuyor diye herhangi bir uçuşa gönderilmemelidir. İstanbul Havalimanı ekip terminalinde bize tahsis edileceği söylenen dinlenme odaları kullanıma açılmalıdır. Bulunulan ay içinde alınan mazeret izinlerinden kesinti yapılmamalıdır. Harcırahlar arttırılmalı ve yerel para birimi olarak verilmelidir. Amirlerin memurlarca değerlendirildiği sistem getirilmelidir. Git gel seferlerde yemeklerin uçak üstü yüklemeler arttırılması yerine azaltılmalıdır. Erkek kabin memurlarına sakal bırakma serbestliği getirilmelidir. Özel günlerde fazla para vermemek için kasti olarak İBB veya boş çıkarılacak CFR görevi planlanıp aynı belirli kimselere uçuş verilmemelidir. Deadhead yapılan uçuşların sonunda uçuş görevi icra edilmeyecekse kabin memurları sivil olarak seyahat edebilmelidir. Teşekkür sistemi zaten yapmak zorundasınız denilerek üstü örtülmek yerine aktif hale getirilerek kişinin başarısı gölgelenmemelidir.
  297. Yorgunlukla ilgili durumlar dışında, her uçuşumuzda minimum kabin ekibiyle görev gerçekleştirdiğimiz için her ekip üyesinin üzerine düşen görev çok fazla oluyor. Özellikle iç hatlar gibi kısa uçuşlarda tüm yolcuya servisi yetiştirmeye çalışmak çok daha yorucu oluyor. Uçuşlarda +1 ekip üyesinin olması bile çok fazla şey değiştiriyor. Farklı bir konu olarak, uçak içerisinde kabin ekibine ve kokpit ekibine ayrı tepsi ve sıcak yemek yüklenmesinden dolayı rahatsızlık duymaktayım. Eğitim aldığımız binalardaki yemekhanelerde nasıl ki hep beraber aynı çeşit yemeklerden seçme hakkı sağlanıyorsa uçak içerisinde de bu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak, özellikle 3-4 gün üst üste git gel planlanan seferlerde her gün aynı yemeği yemek durumunda kalıyoruz, bu da aynı şekilde rahatsız ediyor. Başka bir konu olarak, kadın kabin memurları ve amirleri her ay ekstra çorap satın almak zorunda kalıyor, kabin içerisinde çoraplar mutlaka bir yere takılıyor ve hemen sökülüyor, bir çorabı ikinci kez giymek pek mümkün olmuyor, bu nedenle kadın çalışanlara üniforma parçası olarak çorap desteği ya da çorap için maddi destek sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, özellikle yaz aylarında üniforma kumaşları çok rahatsız edici oluyor ve daha çok terlemeye sebebiyet veriyor, üniforma iyileştirmesi için de destek bekliyoruz.
  298. Yeni servis düzeni zaten az olan dinlenme sürelerini iyice insanı çileden çıkararak yorgun bir hale getirecek duruma getiriyor dolayısıyla hem yeni servis düzeni hem ikramlara her geçen gün yeni bir şeyin eklenmesi hem de yolcuların insan haklarına aykırı şekilde tolere edilmesinin istenmesi kabini ekiplerinin hayatını dolayısıyla yolcunun hayatını dolayısıyla uçağın durumunu kötü şekilde etkilemektedir.
  299. Bir çok çalışanın umudu yok. Örgütlenme ve ekipler arası sahiplenme yok. Kaptanlar öncü olması gerekirken bence çok sessizler. Hava sene ön yargıyla bakılıyor. Kaptan sendikası olarak görünmektesiniz. Daha aktif daha spesifik dokunuşlar yapmanız gerektiğini düşünüyorum. Daha fazla görünür olmanız gerekir. Hava işi ezecek daha fazla adım atmanız lazım.
  300. Doğu seferleri ve uzun git gel seferleri dönüşleri dinlenme süreleri yetmemektedir,bir kişiye 3 er verip diğerine sürekli git gel planlanması her iki kabin ekibini de yormaktadır. Ekipler arası uçuşlar değiştirilebilmelidir, minimum ekiplerle servis odaklı emniyeti ikinci plana atan uygulamalar şirketimize gelecek vadede zarar verecektir,taxi sürelerinin uzunluğu 30 dakikalık mesai kapatma için yeterli değildir,uzun uçuşlarda uid olmayan hatların dinlenme inisiyatifi amirin üstünden alınmalı yazılı olmalıdır.
  301. Minimum dinleme suresi cok buyuk bir zorluk. nöbetlerden seferlere amir/purser/memur title bakmaksizin bir dar gövde de 3 amiri memur planlamak etik değil.kabin amirinin gorevi amirliktir, memur degildir.15 yıl boyunca emek verip kariyer adiminda ilerlemis insanlara ,hic gorevi olmayacak bicimde calistirmak mobbingdir.hic bir sirket yoktur ki satis muduru yaptigi personelini, haydi sen sahaya inde satis yap desin. Müdürün görevi müdürlüktür. Ucus sonrasi istirahat sürelerinde -1 gibi degisik gorulmemis,duyulmamis,maili duyurusu yayımlanmamış ustu kapali hallerle ,hatta her türlü bahane sayılabilecek yöntemlerle insanlari ucusa göndererek is hayatindan sogutulmasin. Tesekkurler.
  302. Bir an önce alın şu yetkiyi
  303. Bugünün tarihi 21 kasım 2023 ve an itibariyle 810 saat uçtum. Ve henüz 4 tane cfr görevim 1 tane alan nöbetim ve 2 tane daha planlı uçuşum var. Söyleyeceklerim bu kadar
  304. Bizi düşündüğünüz için teşekkürler.
  305. Desteğinizi bekliyoruz
  306. Bu yorgunluğu düşününce aldığınız maaş ne kadar motive ediyor ya da motivenizi bozuyor diye bir soru da görmek isterim.
  307. Sirketin beklentilerine cevap verebilmek için dinlenmis , zihnen hazır kisaca fit to fly olabilmemiz için verilen istirahat süreleri oldukça yetersiz.Kendimize ve sosyal hayata ayıracak pek vakit olmuyor. Çoğunlukla bezgin , mutsuz ve şikayet eden arkadaşlarımla ucus yapiyorum ve birbirimizin de motivasyonunu dusuruyoruz.Insanlar yapilan isin karsiligini alamadıklarını dusunuyor ki haklilar.Sabir ve tahammul seviyesi oldukca dusuk Surekli bir zaman baskisi ve ekiplerden beklenen yolcu memnuniyeti , servis beklentisi var ancak çoğunlukla mutsuz , yorgun , tukenmis ekiplerle koyduklari hedeflere ulasmak hayal.Sirket bu acidan malesef kabin ekiplerinden cok cok kopuk.Gercekci olmayan hedef ve beklentilerle her gun yeni uygulamalar getiriliyor.Minimum ekiplerle ucuslar gerceklestiriliyor ve yolcu sayilari da göze alındığında inanin yemek yemek , lavaboya gitmek , bi cay kahve icmek gibi insani seylere bile asla vaktiniz olmuyor buna rağmen herkes elinden geleni yapmaya calisiyor.Kendi aramizda da konuştuğumuzda şirketin ekiplere deger vermedigi konusunda hemfikir durum bu.Bi tik uzun oldu ama tesekkurler.
  308. Lütfen HAVA-SEN gelmeli artık. YORULDUK, BIKTIK, HASTALANDIK, Hasta hasta işten atılma korkusu ile ülke şartlarından kaynaklı sesimizi üyeliğin dışında çıkaramıyoruz.Lutfen SESİMİZ olun
  309. Ekip planlama ve tahsiste çalışan arkadaşlarımızın üslûplarından fazlasıyla rahatsızım. Yüze bakmadan konuşmalar ne söylesem tutuyor diyerek başka hiç bir tepki vermeyen değerli çalışma arkadaşlarımız tarafından mobbinge maruz kalıyoruz. Uçuş sonlarında maas ve wch yolcular için çok bekliyoruz. Ve bunca yorgunluk faktöründen sonra bizden maksimum standartlara uyma maksimum verimlilik bekleniyor
  310. Şirket ve sendika el ele vererek ftl denilen uygulama ile bizleri sonu gelmeyen yorgunluk döngüsüne soktular. Bu da yetmezmiş gibi çalışanlarından özellikle kabin ve kokpitten nefret eder gibi muamele görmekten sıkıldık. Bu asla şımarıklık değil ama tüm birimlerdeki çalışanların boğazından geçen her lokmada bizim de payımız var bizler sayesinde o kazançları elde ediyorlar ama en çok ezilen ve eziyet gören yine biziz. Akış tutulması yaşıyorlar.
  311. Ekiplerin istirahat sürelerinin minimumdan çıkartılıp ortalama bir süre üzerine ekiplerle ortak bir karara varılması gerekmektedir. Ayrıca çoğu git gel uçuşlarda eksik ekip olarak uçuyoruz. Bu hem iş yükünü hem de uçuş sonu yorgunluğumuzu fazlaca etkiliyor. Şirketimiz ekiplerini mobbing yoluyla iş yaptırma politikasından vazgeçmeli, insanlara söylediği biz bir aileyiz lafının hakkını vermelidir. Şirkette kabin kokpit ve diğerleri gibi taraflar oluşmamalıdır. Kabin ekiplerinden herkes bir şey isterken kabin ekiplerinin istek boşları dahi verilmemektedir.
  312. Yatılarda ki otel konforları yüksek düzeyde olmalı. İnterneti olmayan,taş gibi yatakları olan,pislik içinde olan,yemekleri çok kötü olan birçok otel var.
  313. Sendika umarım binlerce kişinin hakkını savunmayı başarabilir, beklentilerim ve size olan inancımızı kaybetmek istemiyoruz.
  314. Min 12 saat dinlenme süresinin Iganin her yere uzak olmasi sebebiyle yeterli olmamasi, zamanin yolda gecmesi, art arda yapılan gece uçuşları, uzun ucus sonrasi yeterli dinlenme süresi verilmemesi, er seferinin hemen öncesinde nöbet veya ucus görevlerinin verilmesi, saat farki olmayan uzun uçuşlarda gerekli boşlarin verilmemesi yorgunluk, uykusuzluk ve bitkinlik gibi problemlere sebep oluyor. Emniyetli ve güvenli bir uçuş için ve en önemli kabin memurlarinin sagligi icin tüm bunlarin iyilestirilmesi gereklidir
  315. Değişen servis konseptiyle ilgili bir anket hazırlanması ivedilikle düşünülmelidir özellikle er seferlerın servis konseptinin genişletilmesi seferin sonlarına doğru algıyı bozup bitkinliği arttırıyor
  316. Kabin ekiplerinin minimum dinlenme süreleriyle ki bizlerin eve gidip evden gelme sürelerimiz gözetmeksizin uygulanmasını eksik ve hatalı buluyorum bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum
  317. Flying şeflerin de işin içinde olduğunu hatırlatmak isterim aynı işi yapıyoruz ve onları koruyan hiç bir kural yok. Onlar da insan ve hakları var tıpkı bizim gibi çok yoruluyorlar.
  318. Adaletsiz çıkan aylık programlar, filo bazında dinlenme saatlerinin bariz değişiklik göstermesi. Az istirahat süreleri nedeniyle sosyal hayatın sekteye uğraması, herhangi bir hobi edinememek ve deşarj olamamak beni en çok rahatsız eden faktörlerdendir. Fazla bacaklı ve çok erken başlayan uçuş paternleri, özellikle 03:00 z te başlayan üst üste 3- 5 gün dış git gel seferleri kesinlikle gece uykusu uyuyamadığımız için bağışıklık düşürüyor ve kümülatif yorgunluğu katlıyor. Bu anketi hazırladığınız için teşekkür ederim. Umarım bir fayda sağlayabilmişimdir. Saygılarımla
  319. Uçak hazırlığı için verilen süre çok az. Koşturarak yetişmeye çalışıyoruz panik ve stres oluyoruz. Ekibe yüklenen yemekler kötü, ikram ettiğimiz yemekleri artarsa yiyebilmek bence onur kırıcı. Business’ta yer varken illa ki ekonomi uçurulmak değersizlik hissi veriyor. Eskimiş memurlar ve amirler çalışma ortamını zorlaştırıyor. Bence CRM ve yemek konusuna da değinmelisiniz. Ayrıca kaptanların kafede sipariş verir gibi isteklerde bulunması, çeşit yemek istemesi ve bazı amirlerin ekip yemeklerini kaptanlara sunması da çok yanlış. İlginiz için teşekkür ederiz.

 

Hava-Sen Anket Geri Bildirim Analiz Raporu (Yapay Zeka ile Derlenmiştir.)

Kabin Personeli Yorumlarının Analizi ve Sonuçları

1. İstirahat Süreleri ve Yorgunluk Yönetimi

Sorunlar

  • Minimum dinlenme süreleri (12 saat) yetersiz.
  • Uzun uçuşlar (ER seferleri) sonrası 24 saatlik yatı süreleri yetersiz.
  • Arka arkaya gece uçuşları ve sabah erken mesailer nedeniyle uyku düzensizliği.
  • 4 bacaklı uçuşların fiziksel/zihinsel yorgunluğu artırması.

Öneriler

  • Dinlenme sürelerinin en az 18-24 saat olarak revize edilmesi.
  • ER seferlerinde yatı sürelerinin 36 saate çıkarılması.
  • Gece uçuşları sonrası erken mesai planlamasının yasaklanması.
  •  


2. İş Yükü ve Ekip Planlaması

Sorunlar

  • Minimum ekip sayısıyla uçulması ve ağır servis konsepti.
  • İç hat servis düzeninin sık değişmesi.
  • Uçuş emniyetinin ikinci plana atılması.

Öneriler

  • Tüm uçuşlarda +1 kabin memuru eklenmesi.
  • Servis konseptinin kabin ekibiyle istişare edilerek basitleştirilmesi.
  • Uçuş emniyetinin önceliklendirilmesi.

3. Adaletsiz Planlama ve Mobbing

Sorunlar

  • Planlamada torpil ve ağır uçuşların bazı ekiplere yüklenmesi.
  • CFR uygulamasının belirsizlik ve stres yaratması.
  • Rapor/mazeret izni kullanımında cezalandırıcı kesintiler.

Öneriler

  • Planlama süreçlerinin şeffaf ve eşitlikçi hale getirilmesi.
  • CFR sisteminin kaldırılması veya revize edilmesi.
  • Hasta/yorgun personelin cezalandırılmaması.

4. Ücret, Yan Haklar ve Maddi Sorunlar

Sorunlar

  • Maaşların enflasyon karşısında erimesi.
  • Üniforma, çorap gibi masrafların personel tarafından karşılanması.
  • Yurtdışı harcırahların yetersizliği.

Öneriler

  • Maaşlara enflasyon bazlı otomatik zam mekanizması.
  • Üniforma ve kişisel bakım masraflarının şirket tarafından karşılanması.
  • Harcırahların güncellenmesi ve yerel para birimiyle ödenmesi.

5. Sendika Temsiliyeti ve İletişim

Sorunlar

  • Mevcut sendikanın pasif kalması.
  • Personelin sendika değiştirme korkusu.
  • Hava-Sen’in yeterince tanınmaması.

Öneriler

  • Hava-Sen’in sosyal medya ve saha etkinlikleriyle aktifleşmesi.
  • Yeni personellere bilgilendirme toplantıları düzenlenmesi.
  • Şirket içinde şeffaf bir iletişim kanalı kurulması.

6. Teknik ve Operasyonel Sorunlar

Sorunlar

  • Uçak içi ekipman arızaları (fırın, drawer).
  • Eğitimlerin sıkıcı ve güncel olmaması.
  • Otopark ve ekip aracı sorunları.

Öneriler

  • Uçak bakım kontrollerinin sıklaştırılması.
  • Eğitimlerin interaktif ve pratik hale getirilmesi.
  • Personel ulaşımı için 7/24 ring servis sağlanması.

7. İş-Yaşam Dengesi ve Sosyal Haklar

Sorunlar

  • Boş günlerin dinlenmek yerine eğitimle geçmesi.
  • Çocuklu personelin izin taleplerinin karşılanmaması.
  • Kadın personelin çorap/makyaj masrafları.

Öneriler

  • Boş günlerde zorunlu eğitimlerin kaldırılması.
  • Çocuklu personel için esnek çalışma saatleri.
  • Kadın personelin çorap masraflarının karşılanması.

Genel Sonuç ve Öneriler

  • Yorgunluk Yönetimi: FTL kurallarının revizyonu ve istirahat sürelerinin artırılması.
  • Adil Planlama: Planlama biriminin performans denetimleri.
  • Sendikanın Güçlendirilmesi: Hava-Sen’in üye sayısını artırmak için kampanyalar.
  • Ücret ve Sosyal Haklar: Maaşların ve yan hakların acilen iyileştirilmesi.
  • Operasyonel İyileştirmeler: Uçak içi ekipmanların standardizasyonu.

Not: Bu belge, Hava-Sen anketine verilen yanıtların temel sorunlarını ve çözüm önerilerini özetlemektedir.

error: Tüm hakları saklıdır !!!